Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vzletno pristajalna steza ponovno brez omejitev

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
14 Jul 09
Napisal Prebrano 2509 krat
Objavljeno v Novice
Od jutri zjutraj bo letališka steza na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno brez omejitev. V uporabi bo vseh 3300 metrov steze, ponovno bodo vklopili tudi sistem za instrumentalno pristajanje. S tem dejanjem Aerodrom Ljubljana zaključuje prvi dve fazi obnove vzletno-pristajalne steze.

prenova_vps_img2303.jpgPrenova vzletno-pristajalne steze vključuje obnovo asfaltnih površin na stezi, asfaltnih površin na delu voznih stez, zamenjavo svetlobnega sistema ter postavitev dodatnih kabelskih jaškov. Odvija se v treh fazah, za letos sta bili načrtovani dve, in sicer en del na severozahodnem in drugi na jugovzhodnem delu steze. Prvo fazo v dolžini cca 800 metrov so zaključili 25. junija, prenova drugega, dobrih 1000 metrov dolgega dela steze, pa se zaključuje danes ponoči. Prenove sredinskega dela steze se bodo lotili v drugem kvartalu leta 2010.

Danes ponoči bodo izvedli še zaključno dejanje za letos načrtovanih. Okoli pol enih (po vzletu zadnjega letala), bodo letališče za nekaj ur zaprli. V tem času bodo prestavili pristajalni prag, kar pomeni, da bo steza ponovno prešla iz 2100 metrov na 3300 metrov uporabne dolžine. Letališče bo ponovno odprto ob 6. uri zjutraj, ko bo v celoti spet deloval tudi instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti.

Dosedanja prenova je potekala v skladu z načrti, dela pa se, kljub nekaj dnem slabega vremena, zaključujejo v predvidenem roku. Promet na letališču med gradnjo je potekal normalno, čeprav je steza delovala z določenimi omejitvami. V času del je bilo namreč v uporabi le 2100 metrov steze, kar pa je dovolj za vse tipe letal, ki redno vzletajo ali pristajajo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Med prenovo je bil delno izklopljen tudi instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti. Zamud ali preusmeritev letal zaradi del niso zabeležili.

Projekt prenove je v celoti načrtoval, organiziral, vodil in nadziral Aeroinženiring Aerodroma Ljubljana, d.d. Izvajalec gradbenih del je bila družba SCT, ki je v stezo vgradila skupno 17.270 ton asfaltne zmesi. Ob tem je bil v  noči s sobote, 4. julija, na nedeljo 5. julija dosežen tudi svojevrsten rekord, saj so v devetih urah položili kar 3500 ton asfalta, kar je v gradbeništvu velik dosežek. Delavci Elektroištalacij Bidovec so v stezo vgradili 215 kilometrov primarnih in sekundarnih kablov, demontiranih in ponovno montiranih je pa bilo tudi 440 Siemensovih luči in prav toliko transformatorjev.

Foto: Arhiv Aerodrom Ljubljana


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28