Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Preiskovanje letalskih nesreč

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
07 Avg 09
Napisal Franc Glušič Prebrano 3129 krat
Objavljeno v Novice

Oddelek za krvne in seksualne delikte, Sektorja za splošno kriminaliteto, UKP GPU, je v skladu z Načrtom izpopolnjevanj in usposabljanj delavcev Policije za leto 2009, organiziral in izvedel prvo strokovno usposabljanje »Preiskovanje letalskih nesreč« v  Centru za oskrbo Gotenica.


Udeležence in izvajalce je ob začetku usposabljanja nagovoril direktor UKP GPU, mag. Aleksander Jevšek. Poudaril je pomen tovrstnih usposabljanj, kar bo nedvomno doprineslo k višji strokovnosti kriminalistov pri svojem delu, pomen uspešnega in strokovnega preiskovanja letalskih nesreč kot tudi ugotavljanja znakov kaznivih dejanj pri teh nesrečah in pomen dosedanjega dela delovne skupine za preiskovanje letalskih nesreč ter seveda nujnost ter potrebnost omenjenih usposabljanj za pravočasno in strokovno delo policije v primeru morebitne letalske nesreče večjega obsega.

Na usposabljanju so udeleženci pridobili teoretična in praktična znanja na področju preiskovanja letalskih nesreč in pravno-formalne ureditve letalstva v Republiki Sloveniji. Predstavljene so bile pristojnostih posameznih služb kakor tudi same zakonodajne pomanjkljivosti in nejasnosti, ki obstajajo v slovenski zakonodaji. Predstavnik MUP Republike  Hrvaške je predstavil primer preiskovanja letalske nesreče na morju in njihovo zakonodajno regulacijo ter pristojnosti med organi. V sklopu predavanj je bila slušateljem predstavljena  izvedba državne vaje  zaščite in reševanja ter preizkusa usposobljenosti sil v akciji Letalska nesreča 2006, identifikacija trupel in ogled kraja letalske nesreče, pomen zavarovanja bioloških sledi in sodnomedicinski ter ogled trupla. Zadnji dan je bila v sodelovanju s Slovensko vojsko izpeljana vaja oziroma demonstracija ogleda letalske nesreče po mrežnem oziroma sektorskem sistemu. Slušatelji so bili seznanjeni z načinom dela na taki letalski nesreči, posebnimi nevarnostmi, ki pretijo preiskovalcem pri ogledu civilnih in vojaških letal (oborožitev, katapultni sedež, izstrelitvena padala, nevarne snovi- sevanja…) in novi merilni instrumenti ter delo z njimi. Na žalost je kar velik del ogleda odpadel zaradi vremenskih razmer.

Udeleženci usposabljanja so na koncu izpolnili anketo, v kateri so usposabljanje ocenili pozitivno. Poleg tega so podali še dodatne pobude za osvojitev novih znanj s področja preiskovanja letalskih nesreč. Glede na pomembnost navedenega delovnega področja bo izobraževanje tudi v prihodnje potekalo po planu letnega izobraževanja Policije.

Kot udeleženci in predavatelji na usposabljanju so sodelovali predstavniki različnih služb slovenske policije, predstavnik Inštituta za sodno medicino, Kontrole zračnega prometa d.o.o,, MNZ DPDVN - Sektorja za obrambno in varnostno načrtovanje, MORS - Slovenske vojske, MzP- Preiskovalnega organa, MUP Republike Hrvaške in Inštituta Jožefa Štefana.

preiskava_1.jpg

Besedilo in foto: Franc Glušič
Nazadnje urejano na Petek, 07 Avgust 2009 08:07
Več iz te kategorije: « MRJ90 Brez prestanka »

Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31