Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prihaja zima – na letališču so nanjo dobro pripravljeni

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
30 Okt 09
Napisal Prebrano 3059 krat
Objavljeno v Novice
Danes je bil tradicionalni pregled sredstev letališke zimske službe. Dve ekipi poskrbita, da letalski promet lahko tudi ob snežnih padavinah in zmrzali, nemoteno varno poteka. Letos bodo imeli še več dela, saj so na Brniku razširili glavno ploščad.

Ob trinajstih je bil na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana tradicionalni pregled sredstev zimske službe. Letos bosta v njej sodelovali dve ekipi po 15 zaposlenih iz različnih operativnih služb, če pa bodo vremenske razmere zahtevale dodatno pomoč, jim bo pomagalo še po šest sodelavcev tehnično-gasilske službe. Skupaj z ekipo za ročno čiščenje bo torej lahko v eni izmeni hkrati delalo do 25 zaposlenih, kar je največ do sedaj. V zimskih dneh bodo v stalni pripravljenosti, skrbeli pa bodo za čiščenje snega in ledu z manevrskih in drugih površin, odvodnih kanalov ob manevrskih površinah, snega okoli svetilk na vzletno-pristajalni stezi in ploščadi ter za razledenitev letal. Letos bodo imeli še več dela, saj so na Brniku razširili glavno ploščad in dodali novo spojnico. Drugo leto pa jim bo na pomoč priskočila še tretja izmena, ki se bo izšolala letos.

letalo_ocisceno_snega_in_ledu.jpgNa letališču za posipanje omenjenih površin vsako leto porabijo približno 100 ton ureje, ki nadomešča sol, pri nižjih (pod -7°C) temperaturah pa manevrske površine polivamo s kalijevim formiatom. Zaledenitev letal se preprečuje s postopkom t.i. »deicinga«, pri katerem za odstranjevanje ledu z letala uporabljamo raztopino, izdelano na podlagi vode in glikola.

Preteklo sezono njim jo je vreme precej zagodlo, saj so morali v začetku februarja zaradi obilnih snežnih padavin, kljub vsem naporom, ki so jih sodelavci iz zimske službe vložili v očiščenje letaliških površin, za štiri ure zapreti letališče. Predpisi o varnosti v letalskem prometu namreč predpisujejo, da se mora sneg začeti čistiti takoj ob začetku sneženja, ali najkasneje ko zapade 15 mm brozge, 20 mm mokrega ali 50 mm suhega snega. čŒiščenje mora potekati nepretrgano in sicer tako, da količina snega nikoli ne preseže navedenih omejitev. čŒeprav so na zimske razmere dobro pripravljeni, je narava včasih močnejša. Prihajajočo zimo zato pozdravljajo z upanjem, da bo na letališču zmerna in ne predolga.
Nazadnje urejano na Petek, 30 Oktober 2009 16:50

Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31