Sierra5.net - Prispevki filtrirani po datumu: Nedelja, 12 Avgust 2018
Nedelja, 12 Avgust 2018 02:18

Novice iz sveta letalstva - 14. del

Vrnitev Ruslana?
Ruska vlada ponovno razmišlja o možnosti serijske proizvodnje tovornega letala Antonov An-124. Veliko transportno letalo, zadnje je prišlo iz serijske proizvodnje v letu 2004, je bilo razvito v času sovjetskega obdobja, ko ga je v Kijevu zasnovalo podjetje Antonov Design Bureau.

V zadnjem desetletju je bilo letalo predmet različnih poskusov oživitve, kateri so bili pozneje vsi opuščeni zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino.

V zadnjem času je bilo letalo središče spora o tem, katera država ima pravico do intelektualne lastnine letala. Viktor Bondarev, predsednik Sveta ruske federacije za obrambo in Varnostnega odbora je povedal, da si Ukrajina želi nezakonito pridobiti pravico do izdelave teh letal in trdi, da jih Rusija zato ne more proizvajati. Seveda ima Rusija željo, da nadaljuje s serijsko proizvodnjo letala. To bi imelo drugačno ime in popolnoma novo zasnovo, ki bi jo razvili ruski oblikovalci. Vgrajeno bi imelo rusko opremo, ruske motorje in navigacijski sistem. Letalo naj bi proizvajali v obratih Aviastar-SP v Ulyanovskem.

Antonov An-124
  Antonov An-124

Prva tlakovana steza na Antarktiki
Avstralska vlada je napovedala, da namerava zgraditi tlakovano vzletno-pristajalno stezo blizu svoje stalne raziskovalne postaje Davis, ki se nahaja na zahodni obali Antarktike. To bo prva tlakovana vzletno-pristajalna steza, ki bo zgrajena na najjužnejši celini sveta.


Dostop na Antarktiko pozimi je še posebej otežkočen, saj temperature padejo tudi na -40° C. Nova steza bo dopolnjevala obstoječo pri Wilkinsu (ta je v uporabi le v poletnem obdobju in je zasnežena) in bo zagotovila bolj zanesljiv dostop do Antarktike skozi vse leto. Nova vzletno-pristajalna steza bo omogočila izvajanje znanstvenih raziskav skozi celo leto in hiter odziv na nujne zdravstvene težave. Načrtujejo tudi vzpostavitev stalne letalske povezave med avstralskim mestom Hobart in Antarktiko.

Naslovna foto: pristanek na Antarktiki
vir: dailymail.co.uk

Baltski dosežek
Latvijska letalska družba airBaltic je podpisala sporazum o naročilu do 60 letal Airbus A220 (prej Bombardier C serije). Dogovor objavljen 28. maja vključuje naročilo 30 letal A220 (CS300) ter opcijo še za 30 letal. Vrednost pogodbe znaša okoli 5,9 milijarde USD. airBaltic ima trenutno v floti že 12 letal A220 (CS300). Kot poudarjajo pri airBalticu so se odločili za tehnologijo prihodnosti, za manjša sodobna letala od katerih imajo že koristi, saj so pri gorivu zmanjšali stroške za več kot 22%.


Sodobna letala imajo ključno vlogo pri ohranjanju stroškov poslovanja na nizki ravni. Leta 2017 so pri prevozniku doživeli izjemno rast, letala so pokazala edinstvene zmogljivosti in udobje. V naslednjih treh letih nameravajo ostale tipe letal umakniti iz svoje flote.

Airbus A220-300 nekdanji CS300 airBaltic
  Airbus A220-300 nekdanji CS300 airBaltic

Na kratko
● Belgijska letalska družba Air Belgium je vzpostavila svojo prvo neposredno povezavo med letališči Bruslj Charleroi (BSCA) in Hong Kongom. Na prvem letu v začetku meseca junija je letelo letalo Airbus A340-313 OO-ABB (bivše letalo Finnaira). Na projektu je letalska družba, skupaj z lokalnimi oblastmi, delala dve leti. Projekt se je zavlekel zaradi pridobivanja dovoljenja za prelet Rusije. Kmalu načrtujejo tudi lete na nove destinacije.

● Turški nizkocenovni letalski prevoznik Pegasus Airlines je podpisal codeshare dogovor z egiptovsko letalsko družbo Nile Air. Dogovor se nanaša na sodelovanje letalskih družb pri letih med Istanbulom (letališče Sabiha Gökçen) in Kairom. To je že šesti dogovor za Pegasus, podobne dogovore so podpisali z letalskimi družbami KLM, Flynas, Alitalia, Qatar Airways in Delta.

● Letalska družba Aegean Airlines je potrdila naročilo za 30 letal iz družine Airbus A320neo. V pogodbi, ki so jo podpisali v mesecu marcu, je naročilo za deset letal A321neo in 20 letal A320neo.

A320 Aegean Airlines
  A320 Aegean Airlines

● Španski nizkocenovni prevoznik Volotea je povečal svojo mrežo letov iz Nemčije. Dvakrat tedensko bo letel iz Münchena do Montpellierja in Zaragoze. Iz bavarske prestolnice z letali Boeing 717 že letijo na destinacije v Bordeaux, Mykonos in Asturias.

 

 

Objavljeno v Novice

Koledar objav

« Avgust 2018 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31