Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Super User

Super User

Petek, 11 November 2016 11:09

Posodobitev spletne strani

Sreda, 26 Avgust 2015 15:58

MORS bo kupil brezpilotna letala

 Na Ministrstvu za obrambo je danes potekalo javno odpiranje končnih ponudb za nakup brezpilotnih letal razreda Mini.

Letošnje vroče poletje je povzročilo gasilcem v Mediteranu in tudi na Hrvaškem veliko preglavic. Na Hrvaškem so se soočali z veliko požari v Dalmaciji. Na udaru so bili otoki in priljubljene turistične destinacije. Najhujši požari pa so prizadeli otok Korčulo in polotok Pelješac.

Sreda, 27 Maj 2015 12:13

Pogoji uporabe

Omejitev odgovornosti

Spletno mesto www.sierra5.net je vzpostavljeno z namenom ponuditi informacije o letalstvu in z njim povezanimi pojmi.

Vsebine spletnega mesta so zgolj informativnega značaja. Lastnik domene, urednik spletnega portala in avtorji posameznih člankov in prispevkov ne prevzemajo nikakršne odgovornosti za točnost in popolnost objavljenih podatkov ali za kakršnokoli škodo, ki bi bila uporabniku spletnega mesta povzročena kot posledica uporabe objavljenih informacij. Vsi uporabniki vso objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost. Pridržujemo si pravico, da uporabnike napotimo na druge strani svetovnega spleta in ne prevzemamo nikakršne odgovornosti za njihovo vsebino. Mnenja in stališča avtorjev, navedena v objavljenih prispevkih, niso tudi uradna stališča in mnenja uredništva portala.

Z vzdrževanjem vsebin spletnega mesta bomo skušali zagotavljati točnost in ažurnost podatkov, vendar ne jamčimo in ne prevzemamo odgovornosti za njihovo točnost ter celovitost.

Pridržujemo si pravico do spreminjanja, dodajanja ali odstranitve vsebin spletnih strani brez predhodnega opozorila in ne prevzemamo odgovornosti za kakršnekoli posledice takšnih sprememb.

Avtorske pravice

Copyright © 2006  www.sierra5.net. Vse pravice pridržane.

Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine.

Lastnik spletnega mesta sierra5.net se odvezuje odgovornosti v primeru nepravilnosti, ki na kakršenkoli način izhajajo iz sponzorskih bannerjev.

Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah. Na vsaki reprodukciji (kopiranje, reprodukcija, objava, prenos) mora biti kot vir naveden slovenski letalski portal www.sierra5.net, v okviru katerega je na ustrezno vidnih mestih zagotovljena navedba avtorjev objavljenih prispevkov.

Sreda, 27 Maj 2015 12:11

O avtorjih

O avtorjih slovenskega letalskega portala Sierra5.net

Slovenski letalski portal je nastajal dve leti. Avtorja Borut Podgoršek in Boris Knific sta vsebinske prispevke pisala že prej in jih naposled zaokrožila v celoto, ki je pred vami. Med pisci boste našli številne ugledne publiciste, kot sta naprimer dr. Peter Starič in dr. Sandi Sitar, ter različne strokovnjake s področja letalstva in ter predvsem odlične poznavalce letalske stroke.

Želimo Vam veliko užitkov ob prebiranju vsebin in ogledu video ter foto galerij.

Besedila so avtorsko delo in jih je zato dovoljeno reproducirati samo v primeru navedbe vira.

Lastnik in upravljalec spletnega mesta www.sierra5.net je Borut Podgoršek, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


Borut PODGORŠEK

 
 • od leta 1999 intenzivneje spremlja dogajanje na področju letalstva in o njem piše
 • pisec člankov za revije Obramba, Letalo, Krila, Slovenska vojska, GEA, Svet in ljudje, Inflight Magazin, Varnost, Nedeljski dnevnik, Gospodarski Vestnik in prilogo Znanost časopisa Delo
 • avtor dokumentarnih oddaj o letalih in prispevkov za oddajo Pripravljeni
 • urednik spletnega portala www.sierra5.net

 
 

Boris KNIFIC

 
 • že tri desetletja spremlja in piše članke s področja letalstva in vojaške tehnike za različne strokovne publikacije, revije in časopise
 • sodeluje s tujimi letalskimi in obrambnimi publikacijami
 • avtor več dokumentarnih oddaj o letalih in oborožitvi
 • prevedel več knjig in publikacij o letalstvu in vojaški tehniki
 • urednik TV oddaje Pripravljeni (1998-2002)
 • sodelavec letalske priloge Financ
 • odgovorni urednik Revije Obramba in revije Krila
Torek, 03 Marec 2015 23:45

Vabilo piscem člankov

K pisanju člankov za slovenski letalski portal vabimo pilote, inženirje, tehnike, kontrolorje letenja, kabinsko osebje, strokovnjake, upokojence s področja letalstva, zračne obrambe in vse ljubitelje letalstva.

Povejte svoje zgodbe, delite jih z ostalimi ljubitelji in strokovno javnostjo. Pošljite nam arhivske fotografije ali nove.

Skupaj promovirajmo letalstvo - dajmo si krila  hvala...

Petek, 20 Februar 2015 19:48

Ko čas odloča o življenju

falcon_img_1162.jpgV minulem letu je Slovenska vojska z letalom falcon iz tujine v Slovenijo prepeljala tri obolele oziroma poškodovane pripadnike Slovenske vojske. Prav kratek odzivni čas, hitrost, zanesljivost posadk in zmogljivost letala so spodbudili razmišljanja o uporabi falcona tudi za potrebe prevoza človeških organov.

Sobota, 27 December 2014 15:42

Zaviranje letal

Po pristanku letala potniki običajno občutimo zaviralno silo, ki nas nekoliko nagne naprej, slišimo pa tudi nenavaden zvok letalskih motorjev. Letala različnih kategorij imajo različne pristajalne hitrosti, skupno pa jim je to, da se morajo kar najhitreje ustaviti, za kar uporabljajo različne zaviralne sisteme.

Also in English

Četrtek, 04 December 2014 15:38

Apartmaji Na Raspet - oglas

Na prijetni in odmaknjeni lokaciji v največji slovenski vasi Davča se nahaja Apartma Na Raspet, ki vam skozi celo leto ponuja možnost oddiha in obilo možnosti za preživljanje aktivnega dopusta v neokrnjeni naravi.
Petek, 14 November 2014 16:34

Slovenski letalci so na Kosovu zelo cenjeni

Letalska baza Kforja v Uroševcu, ki je 30 kilometrov južno od Prištine, je po zaprtju letališča v čakovici edina vojaška letalska baza na Kosovu. V njej od novembra 2010 bivajo tudi pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, ki s helikopterji bell 412 in AS532AL cougar zagotavljajo helikoptersko podporo poveljstvu Kforja v Prištini. V bazi, imenovani Bondsteel, je bilo med najhujšo krizo na Kosovu nastanjenih 10.000 pripadnikov mednarodne misije Kforja. Danes v njej biva le še 1250 pripadnikov iz desetih držav. Največ je Američanov, ki imajo v bazi 12 helikopterjev black hawk. Dva helikopterja imajo Hrvati in Švicarji, Slovenci pa imamo za potrebe Kforja na voljo en helikopter. Baza je samozadostna, saj ima elektrarno, bolnišnico, gasilce, športne objekte, kapelo in vir pitne vode.

Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31