Nova knjiga s področja letalstva

monaco_1914617.jpgLjudje se običajno ne sprašujemo zakaj in kako jo prišlo do tehničnih dosežkov. Jih kar sprejmemo in uporabljamo, čeprav se za tem lahko skrivajo zanimive zgodbe. Tako je tudi z letali. N.pr.: kako je sploh prišlo do tega, da so letala postala tako hitra? In kod ter komu se je to dogajalo?   Knjiga Schneiderjev pokal je prijeten in nezahteven izlet v svetovno letalsko zgodovino prvih desetletij prejšnjega stoletja, ki daje odgovore na ta vprašanja.

NOVA KNJIGA!!
Cena knjige je 19 Eurov + stroški poštnine po ceniku Pošte Slovenije.

Knjigo lahko naročite na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Plačilo po prevzemu na pošti!

plakat_schneider_venezia436.jpgTekmovanje za Schneidrejev pokal ali kako je človek postal hiter  


Knjiga nosi letnico 2009 kot avtorjev prispevek k spominu na 100-letnico prvega motornega poleta Edvarda Rusjana v letalu EDA 1, ki sta ga izdelala skupaj z bratom Josipom.

To je tretja knjiga o letalski zgodovini, katere avtor je Srečko Gombač iz Izole. Pred tem je ob vstopu Slovenije v EU o domačih letalskih pionirjih napisal knjigo brata EDVARD IN JOSIP Rusjan iz Gorice, ki je izšla v slovenskem in italijanskem jeziku in knjigo Letala s sidrom - Hidroavioni v Portorožu in okolici, ki je predlani izšla pri Tehniški založbi.

Knjiga je prijeten in nezahteven izlet v svetovno letalsko zgodovino prvih desetletij prejšnjega stoletja. V njej so na preko 65 straneh predstavljeni dogodki, kraji, ljudje, naprave, intrige in zapleti, katerih skupni imenovalec je Schneiderjev pokal, najbolj znano in prestižno hidroplansko tekmovanje v zgodovini svetovnega letalstva. Taka tekmovanja so v pionirskih časih imela namen popularizacije in spodbujanja tehnološkega razvoja letal in spremljajočih dejavnosti. V slovenski literaturi o tem tekmovanju doslej še ni bilo obsežnejših zapisov.

naslovnica_knjige_z_letalom.jpgSchneiderjev pokal oz. uradno "Coupe d'Aviation Maritime Jacques Schneider" je vzpostavil Jacques Schneider, bogat letalski navdušenec iz nekdaj znane družine francoskih gospodarstvenikov, lastnikov jeklarn in industrije orožja. Knjiga opisuje tekmovanja, ki so se v glavnem dogajala v bližini mondenih letovišč na jugu Anglije, v Monte Carlu, neapeljskem zalivu, nam bližnjih Benetkah ter Chesapeak Bayu na ameriškem vzhodu in so imela odločilen vpliv za razvoj letal, kot jih poznamo danes. Posamična tekmovanja je v živo običajno spremljalo na stotisoče, v Calshotu celo poldrugi milijon navdušenih gledalcev.

Kronološki opis ponuja vpogled v dogajanja, ko je nekaj relativno majhnih skupin specializiranih raziskovalcev predvsem v Franciji, ZDA, Veliki Britaniji in Italiji za to skoraj dve desetletji trajajoče tekmovanje razvijalo par ducatov pravih tekmovalnih projektov. Uspelo jim je izpopolniti zgradbo letal, vpeljati sodobnejša gradiva, uveljaviti nova načela pri gradnji motorjev, izboljšati propelerje, ustvariti nove vrste gorivnih mešanic, izpopolniti tehniko pilotiranja ipd. V teh dveh desetletjih so prav preko tovrstnih tekmovanj letalom povsem spremenili izgled: iz čudnih letečih konstrukcij so nastajala današnjim vse bolj podobna letala, njihovo hitrost pa so od začetnih 100 km/h spravili na preko 700 km/h.

Knjiga je opremljena z bogatim izborom izvirnih fotografij in skic najpomembnejših takratnih vodnih letal v treh projekcijah, zaradi boljše primerjave narisanih v enakem merilu. Format knjige je B5 (16,5 cm x 23,5)

Gre za zanimivo branje namenjeno vsakomur, ki ga zanimata svetovna zgodovina in tehnika.

Knjigo lahko naročite na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.