Usposabljanje helikopterskih posadk

V torek, 26. januarja, je na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček potekalo bojno streljanje z mitraljezi, nameščenimi na transportnih helikopterjih bell 412, ki so ga izvajali pripadniki 15. helikopterskega bataljona. Gre za redno nalogo urjenja helikopterske posadke za samozaščitno delovanje pri nalogah helikopterskega desanta, evakuacije ranjencev ali bojne skupine z bojišča in pri protiterorističnih nalogah.

Posadka helikopterja bell 412 šteje tri člane – pilota, kopilota in tehnika letalca. Helikopter se lahko oboroži z dvema mitraljezoma in dvema nosilcema, ki vsak nosita sedem nevodenih raket, s čimer upravlja tehnik letalec. Posadke helikopterja bell 412 v mednarodnih operacijah na Balkanu sodelujejo od leta 1997, sodelujejo pa tudi pri nalogah zaščite in reševanja, v katerih so lani pomagali 146 v gorah ali na cestah poškodovanim osebam.

bell_412_p_3cd6101845.jpg

Posodabljanje vojaške opreme in usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske za delovanje je temelj zagotavljanja nacionalne in tudi kolektivne varnosti, ki jo s skupnimi močmi zagotavljajo članice Nata. Skladno s cilji sil trenutno poteka nadgradnja transportnih helikopterjev cougar, ki bodo opremljeni tudi za delovanje v operacijah visoke intenzitete. Slovenska vojska s svojim delovanjem sledi doseganju teh ciljev. Odločitev o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah je odvisna od Vlade Republike Slovenije, ki s sklepom odloči, kdaj, s koliko pripadniki in s katerimi sredstvi ter v katerih operacijah bodo ti delovali. Vlada Republike Slovenije ni sprejela odločitve, da bi v mednarodnih operacijah delovale posadke oziroma transportni helikopterji cougar.

bell_412_streljanje_p_77313278a8.jpg

Vir: www.slovenskavojska.si