Bojno streljanje s helikopterji

pred_letom.jpgV okviru rednega usposabljanja helikopterskih posadk SV so 25. marca v 15. helikopterskem bataljonu (15. HEB) na osrednjem vadišču SV na Počku izvedli bojno streljanje s helikopterji bell-412 z nevodljivimi raketami CAT -70 kalibra 70 milimetrov na zemeljske cilje. Na usposabljanju je sodelovalo šest helikopterskih posadk SV s helikopterjema bell-412. Poveljnik 15. HEB podpolkovnik Roman Hrovat je dejal, da usposabljanja z bojnimi sredstvi na helikopterjih bell-412 izvajajo približno štirikrat na leto, pri čemer so januarja že izvedli streljanje z mitraljezi, letos pa načrtujejo še dve usposabljanji, in sicer prvo maja ter drugo jeseni. Bojne aktivnosti posadk 15. HEB na Počku si je ogledal tudi poveljnik sil SV brigadir Alan Geder.

Vir: Revija Slovenska vojska, Letnik XVIII/5, 9. april 2010, stran 16-18
Besedilo: Marko Pišlar
Fotografije: Bruno Toič
Video: bojno streljanje - MORS
Fotogalerija - priprava raket in helikopterjev - foto: Borut Podgoršek

Preverjali pripravljenost za bojno delovanje iz zraka
roman_hrovat.jpgPoveljnik 15. HEB
podpolkovnik Roman Hrovat:

Usposabljanja z bojnimi sredstvi na helikopterjih bell-412 izvajamo približno štirikrat na leto, pri čemer smo januarja že izvedli streljanje z mitraljezi, letos pa načrtujemo še dve usposabljanji, in sicer prvo maja ter drugo jeseni.

Pripadniki 15. HEB so izvedli redno urjenje šestih helikopterskih posadk helikopterjev bell-412. Poveljnik 15. HEB podpolkovnik Hrovat je pojasnil, da je namen aktivnosti preverjanje usposobljenosti helikopterskih in zemeljskih posadk za bojno delovanje ter podporo enotam SV iz zraka. Streljanje s helikopterji bell-412 se je začelo z nameščanjem dveh sedemcevnih lanserjev nevodljivih raket z nosilci na vsako stran helikopterja, ki se uporabljajo za nošenje lanserjev, s pironaboji pa tudi za odmetavanje bojnega tovora v sili, ter s pregledom delovanja sistemov na helikopterjih, s čimer so ugotovili ustreznost delovanja sistemov. Ko so bili vsi sistemi pripravljeni, so helikopterja premaknili na mesto oboroževanja na vadišče Poček. Mešane posadke helikopterjev bell-412 so najprej s tremi fiktivnimi preleti čez območje ciljev preverile postopke lansiranja raket pred uporabo pravih bojnih sredstev.

pregled_raket.jpg

Helikopter pripravijo na bojni polet v pol ure
matej_stavanja.jpgVodja oboroževanja helikopterjev Nadporočnik Matej Stavanja iz LETEHE:

Lanserje nevodljivih raket je treba po desetkratni uporabi pregledati na prvi stopnji, po petih letih uporabe pa je nujno na raketnem lanserju opraviti celovit tehnični pregled, zato lanserje pošljemo k proizvajalcu sistema podjetju Aerea v Italijo.

Vodja oboroževanja helikopterjev nadporočnik Matej Stavanja iz letalsko-tehnične enote (LETEHE) je povedal, da so v prvem delu priprav na kraju oboroževanja najprej izvedli vizualni pregled nevodljivih raket v prostoru za pripravo letalskih bojnih sredstev na delovni mizi za pripravo raket. Vsaka raketa je sestavljena iz raketnega motorja, vžigalnika in bojne glave, ki jih je treba sestaviti. Na tokratnem streljanju so uporabljali že sestavljene španske rakete CAT-70 kalibra 70 milimetrov z razpršilno bojno glavo CRHE. »čŒe se med pregledom ugotovi, da raketa ne ustreza predpisanim zahtevam, jo skladno s predpisanimi postopki zavrnemo ali damo v uničenje,« je še dodal nadporočnik Stavanja. Ko so pripadniki LETEHE pregledali rakete, so jih naložili v zaboje za shranjevanje in jih s tovornjakom prepeljali na kraj oboroževanja helikopterjev, tam pa so najprej preverili delovanje lanserjev in sistemov za upravljanje oborožitve ter jih nato začeli vstavljati v lanserje. Sledilo je odstranjevanje varnostnih zatičev in helikopter je bil pripravljen za bojni polet. Kot je še razložil nadporočnik Stavanja, lahko helikopter oborožijo in pripravijo na bojni polet v približno pol ure.

Raketirali 1500 metrov oddaljene cilje
oborozevanje.jpgRaketiranje je potekalo na krožni cilj polmera 25 metrov v oddaljenosti približno od 1000 do 1500 metrov od kraja odpiranja ognja v posamičnem ali avtomatičnem načinu streljanja, pri čemer so helikopter vsakič oborožili z desetimi raketami, po pet na vsak lanser. V treh preletih je helikopter izstrelil 2, 4 in 4 rakete oziroma 1, 2 in 2 na vsak lanser. Kot je poudaril nadporočnik Stavanja, se razpršilna bojna glava uporablja predvsem za uničevanje žive sile ter lažjih oklepnih in transportnih vozil, učinkovitost njenega delovanja pa je v premeru 30 metrov. Poleg razpršilne glave se lahko na raketo namesti tudi prebojna oziroma kumulativna bojna glava, ki je namenjena uničevanju težjih oklepnih vozil, utrjenih objektov in zgradb. Glava lahko prebije do 200 milimetrov oklepa oziroma 400 milimetrov armiranega betona. Učinkovit domet raketne oborožitve helikopterjev bell-412 na skupinske cilje je 2500 metrov in 1500 metrov na posamične cilje. Sistem za upravljanje oborožitvenih sistemov v kabini helikopterja omogoča izbirno streljanje z enim ali dvema lanserjema posamično ali avtomatično po 2, 3, 4, 5, 6 ali 7 raket hkrati. V oborožitev helikopterja bell-412 sodi tudi strelska oborožitev, in sicer mitraljez 7,62 milimetra, ki ga upravlja letalski tehnik letalec in se uporablja za samozaščitno delovanje pri nalogah helikopterskega desanta, evakuacije ranjencev ali bojne skupine z bojišča in pri protiterotističnih nalogah. Njegov učinkovit domet je 1800 metrov. Prav tako je helikopter bell-412 opremljen s samoobrambnim sistemom ACDS za odmetavanje toplotnih in elektromagnetnih vab, ki v nabojniku omogoča nošenje 120 različnih vab.

Nujno redno vzdrževanje oborožitvenih sistemov
Za operativno delovanje helikopterjev bell-412 in učinkovito ter varno uporabo vseh nadgradnih oborožitvenih sistemov je treba zagotoviti tudi vzdrževanje na vseh stopnjah vzdrževanja. Vzdrževanje mitraljezov, lanserjev nevodljivih raket in samoobrambnega sistema ACDS na prvi stopnji izvaja tehnični kader v 15. HEB, na drugi pa pripadniki LETEHE. Nadporočnik Stavanja je dejal, da je lanserje nevodljivih raket treba po desetkratni uporabi pregledati na prvi stopnji, po petih letih uporabe pa je nujno na raketnem lanserju opraviti celovit tehnični pregled, zato lanserje pošljejo k proizvajalcu sistema podjetju Aerea v Italijo.

raketiranje.jpg

Combat firing with helicopters
On 25 March, combat firing at ground targets with Bell-412 helicopters and 70 mm CAT -70 unguided missiles took place at SAF Central Training Range at Poček. It was organised by the 15th Helicopter Battalion (15 HEB). The firing took place as part of the regular SAF helicopter crew training. Six SAF helicopter crews with two Bell-412 helicopters participated in the training. Commander of the 15 HEB, Lieutenant Colonel Roman Hrovat said that, on the average, trainings with the means of combat on Bell-412 helicopters take place four times a year. Machine gun firing already took place in January, while two more trainings are planned for this year; the first one in May and the second one somewhere in autumn. Commander of the SAF Force Command, Brigadier Alan Geder also observed the combat activities of the 15 HEB at Poček.

Vir: Revija Slovenska vojska, Letnik XVIII/5, 9. april 2010, stran 16-18