easyJet med Ljubljano, Londonom, Parizom ter Milanom

Število easyJetovih potnikov v Sloveniji se bo prihodnje leto v primerjavi z letošnjim povečalo za skoraj 70 odstotkov.

easyjet_orange.jpgJutri bo easyJet, ki je vodilna evropska nizkocenovna letalska družba, začel s prodajo vozovnic za dve novi destinaciji - iz Ljubljane do Pariza in Milana.  Leti na novih linijah se bodo začeli v prvih dneh decembra in dopolnili sedanjo povezavo med Ljubljano in Londonom (Stansted), ki uspešno obstaja že od aprila 2004. Enosmerne letalske vozovnice bodo na voljo že od 19,99 evrov naprej, vključno z letališkimi taksami in pristojbinami.  Z novima letalskima povezavama do Pariza in Milana bo easyJet v zimski sezoni z ljubljanskega letališča torej ponujal tri destinacije. V Pariz in Milano bo letel trikrat tedensko, in sicer ob torkih, četrtkih in sobotah.
   
LET PRVI LET TERMINI Enosmerna vozovnica, vključno s taksami in pristojbinami
Ljubljana-Pariz Charles de Gaulle 2. december 2010 tor, čet, sob 24,99 EUR
Ljubljana-Milano Malpensa 9. december 2010 tor, čet, sob 19,99 EUR

Peter Voets
, easyJetov direktor marketinga za Švico, Avstrijo in vzhodno Evropo je dejal: »Število easyJetovih potnikov bo poskočilo z letošnjih 95.000 na 160.000 drugo leto. Zato nas veseli, da bomo uvedli nove lete iz Slovenije. V naslednjih peter_voets_img_9970.jpgdvanajstih mesecih bo easyJet povečal svojo dejavnost v Sloveniji za 68 odstotkov in tako nadaljeval s prepoznavno kombinacijo nizkocenovnih letov, povezanih z varnostjo in udobnostjo.« V prihodnjem letu bodo preučili tudi možnost letov na druge destinacije, med katerimi je tudi Berlin. EasyJet tudi spreminja strategijo svojega delovanja. Iz današnje organiziranosti v hube (vozlišča), bodo svoje lete v prihodnosti organizirali kot pajkovo mrežo. Potniki bodo imeli tako na voljo več neposrednih povezav, kar bo skrajšalo čas potovanja in tudi stroške.

Skica: Organizacija letov linijskih prevoznikov (levo)  ter easyJeta danes (v sredini) in v prihodnosti (desno)easyjet_strategija.jpg

EasyJet danes povezuje 121 letališč. V svoji floti imajo 189 letal, predvsem Airbusov. Njihova povprečna starost je 3,4 leta, kar jih uvršča med najmlajše flote v Evropi. Letijo na 521 linijah v 29 državah. Dnevno opravijo 1100 letov, vsake 2 tedna pa dobijo novo letalo. Zaradi zelo sodobnih letal v ozračje spustijo 27% CO2 manj. Peter Voets je še dodal, da vsakih milijon potnikov kreira 1000 novih delovnih mest na letališču. Medtem, ko vsak zaposleni na letališču povzroči 1,77 delovnega mesta v regiji. 

Mag. Janez Krašnja, direktor komercialnega sektorja na Aerodromu Ljubljana je dodal:  

»easyJet je začel z letenjem v Slovenijo takoj po vstopu Slovenije v EU in se v tem času izkazal za odličnega in zanesljivega janez_krasnja_img_9974.jpgpartnerja Aerodroma Ljubljana. Od začetka letenja do danes smo oskrbeli že približno 600.000 njihovih potnikov. Uvedba dveh novih linij je po eni strani znak dobrega partnerskega povezovanja, kar pa je še bolj pomembno, obet, da se bo število potnikov na našem letališču in letalskih gostov v Sloveniji ponovno začelo povečevati.« Vsak easyJetov potnik po besedah Krašnje v Sloveniji potroši 400 evrov dnevno in pri nas ostane 6 dni. Najpogosteje v Ljubljani, na Bledu, v Kranjski gori in v Bohinju.

Na Aerodromu Ljubljana se o novih linijah dogovarjajo tudi z Air Berlin. V bodoče bomo tako morda lahko leteli iz Brnika tudi v Düeseldorf, Köln, Hamburg ali Berlin.

easyjet_k2gs6914.jpg

O easyJetu:
easyjet_take_of.jpgeasyJet ima trenutno vodilno mrežo letalskih prevozov v Evropi, zahvaljujoč vodilni vlogi na 100 najbolj priljubljenih evropskih letalskih povezavah s 50 največjimi evropskimi letališči. Več kot 300 milijonov Evropejcev živi le uro vožnje od easyJetovega letališča, kar ga v tej kategoriji uvršča na prvo mesto med letalskimi družbami.

S ponudbo nizkih cen letalskih vozovnic do najbolj priročnih letališč, bo easyJet letos dobiček povečal za 10% ter prepeljal 50 milijonov potnikov na več kot 520 letalskih povezavah med 122 letališči v 29 državah.

Po številu potnikov je easyJet največja letalska družba v Združenem kraljestvu ter četrta največja v Evropi.  Leta 2009 so prepeljali 28 milijonov potnikov v Združenem kraljestvu, skupaj pa 46 milijonov.   Povprečen easyJetov potnik prepotuje1100 kilometrov na let.

Foto: Pavel Barabaš in Borut Podgoršek (portreta)