Continental Airlines in mehanik obtožena za nesrečo concorda

Sodišče v Parizu je po dobrih desetih letih odločilo, da sta za nesrečo concorda kriva letalska družba Continental in njihov mehanik.

Letalska družba bo morala plačati 265.000 dolarjev kazni, mehanik, ki je bil obsojen na 15 mesecev pogojne kazni pa 2650 dolarjev. Poleg tega bo moral Continental plačati Air Francu milijon evrov odškodnine. V procesu so bili vsake krivde oproščeni konstruktor concorda in še dva takrat vodilna pri Air Francu.

aerospatiale_concord_photob_charles.jpg

Vzrok za tragedijo concorda je dobesedno ležal na vzletni stezi. Kovinski kos sistema za obračanje potiska na letalu DC-10, ki je nekaj minut pred concordom vzletel z iste steze je namreč presekal concordovo gumo. Delci počene gume pa so sprožili verižno reakcijo, ki se je končala z tragedijo.V uradnem poročilu, ki so ga preiskovalci objavil konec avgusta 2000 je bilo zapisano: Med vzletom concorda s steze 26 Right (desno) na letališču Roissy Charles de Gaulle je tik pred vzletom počila desna guma na levem delu pristajalnega podvozja. Deli počene gume so poškodovali spodnjo oplato krila, ki je hkrati tudi zunanja stena rezervoarja za gorivo. Izbruhnil je ogenj, ki je segal daleč za letalo. Kmalu za tem je odpovedal motor št. 2 in začasno tudi motor št. 1. Letalo je bilo zato nesposobno pospeševati in pridobivati višino. Posadka je ugotovila tudi, da ne more uvleči pristajalnega podvozja. Letalo je nadaljnjo minuto vzdrževalo hitrost 320 km/h in višino 70 m. Motor št. 1 se je ponovno ustavil. Concorde se je zrušil na hotel La Patte d'Oie v vasici Gonesse.

Več o letalu concorde