Prvo srečanje Centralno evropske rotacijske skupine v Sloveniji

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je prejšnji teden potekalo prvo srečanje Centralno evropske rotacijske skupine  v Republiki Sloveniji kot predsedujoči državi. Sodelovali so najvišji predstavniki civilnega letalstva iz držav te skupine.


Na srečanju, ki ga je vodil generalni direktor Direktorata za civilno letalstvo, mag. Mirko Komac, so sodelovali še predstavniki Bolgarije, čŒeške, Madžarske, Poljske, Romunije ter Slovaške. Govorili so o stališčih, ki jih bo ta skupina zastopala v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO). Slovenija v Svetu ICAO posveča posebno pozornost varnosti v letalstvu, varovanju civilnega letalstva ter okoljskim temam.

Srečanja sta se udeležila tudi g. Catalin Radu, predsednik Evropske konference civilnega letalstva, in mag. Alojz Krapež, predstavnik Republike Slovenije v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva.

Kot je povedal generalni direktor Direktorata za civilno letalstvo, mag. Komac, smo z izvolitvijo v Svet ICAO dosegli možnost, da bomo aktivno prispevali k oblikovanju najvišjih varnostnih standardov v civilnem letalstvu. Pri tem je mag. Komac izpostavil pomembno vlogo predstavnika Slovenije v Svetu ICAO, mag. Alojza Krapeža.

Z izvolitvijo v Svet ICAO 5. oktobra 2010 je Republika Slovenija prevzela tudi vodenje Centralno evropske rotacijske skupine (CERG). Skupina CERG - Republika Slovenija je postala članica leta 2002, združuje sedem držav oz. njihove letalske organe: Bolgarijo, čŒeško Republiko, Madžarsko, Poljsko, Romunijo Slovaško Republiko  in Republiko Slovenijo.

S članstvom v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva, je Republika Slovenija dobila priložnost, da aktivno sodeluje v mednarodni letalski skupnosti za dosego varnega, zanesljivega in trajnostnega razvoja civilnega letalstva. Republika Slovenija je članica ICAO od leta 1992. Republika Slovenija je tako ena izmed 190 držav pogodbenic in od oktobra lani tudi ena izmed 36 držav, ki sestavljajo Svet ICAO, ki je najpomembnejši organ te organizacije, saj določa standarde, priporočeno prakso in prihodnji razvoj civilnega letalstva.

Po srečanju je mag. Mirko Komac, generalnega direktorja Direktorata za civilno letalstvo povedal: 'V zadovoljstvo mi je, da danes vodim prvo srečanje Centralno evropske rotacijske skupine pod predsedovanjem Republike Slovenije.
Kot člani te skupine smo bili lani uspešno izvoljeni v Svet Mednarodne organizacije civilnega letalstva. S tem je naša država dobila priložnost, da aktivno sodeluje v mednarodni letalski skupnosti in tako prispeva k oblikovanju najvišjih varnostnih standardov v civilnem letalstvu.
Danes obravnavamo teme, ki so ta trenutek najaktualnejše v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva. To so varnost v letalstvu, varovanje civilnega letalstva ter okoljske teme.'