Potniki v decembru na letala s tekočinami

Potnike, ki potujejo z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, obveščamo, da bodo med 5. 12. 2011 in 5. 1. 2012 v ročni prtljagi čez varnostno-kontrolno točko lahko vnesli tekočine tudi v embalaži, večji od 100 mililitrov.

Na letališču se med 5. 12. 2011 in 5. 1. 2012 testira opremo za pregledovanje tekočin, zato omejitve glede vnosa tekočin, gelov in aerosolov čez varnostno-kontrolno točko en mesec izjemoma ne bodo veljale. Potniki bodo lahko tekočine (brezalkoholne in alkoholne pijače, kozmetične proizvode …), ki ne bodo nevarne in pri katerih oprema za zaznavanje ne bo sprožila alarma, nesli s seboj na letalo.

tekocine_img3220.jpgTestiranje opreme za pregledovanje tekočin bo do marca prihodnje leto opravljeno le še na nekaterih evropskih letališčih (Bruselj, Zürich, Helsinki-Vantaa, Amsterdam Schiphol, Madrid Barajas, Katowice, London Heathrow, Riga, Frankfurt in Dublin), zato je za potnike pomembna informacija, da so jim tekočine pri pregledu ob prestopanju na drugih letališčih lahko tudi odvzete. Prav tako se bodo z omejitvami vnosa tekočin na letalo tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno soočili po zaključku testnega obdobja.

Testiranje na letališču je namenjeno zbiranju podatkov, na podlagi katerih bo mogoče oceniti, v kolikšni meri je tovrstna oprema, ki naj bi se kasneje uporabljala kot standardna oprema za pregledovanje tekočin, primerna za operativno uporabo.

Popolna odprava prepovedi vnosa tekočin na letalo, ki je v veljavi od leta 2006, je skladno z uredbo Evropske komisije predvidena za april 2013.

Vsi potniki bodo o testiranju in ustreznih postopkih v zvezi s tem podrobneje obveščeni tudi na letališču preko obvestilnih tabel, digitalnih zaslonov, varnostnega osebja in klicnega centra.