Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Zbiranje zamaškov za Simona

Simon je med spuščanjem na Jahorini nevede pristal na minskem polju in ob vzpenjanju nazaj proti vrhu stopil na mino. V eksploziji mine je bil težko ranjen, rešilo ga je predvsem njegovo znanje medicinskega tehnika… in trmasto vztrajanje, da iz tega pride živ.

Simon se je konec oktobra z bratom, dvema bratrancema in prijateljem odpravil na podaljšan letalski vikend v Bosno, njihov prvi jadralno-padalski izlet v tujino. Pred odhodom so se pripravili, preučili so posnetke spustov s tamkajšnjih hribov in kontaktirali lokalno društvo. Cilj je bil Sarajevo, kamor so sicer prispeli, vendar nihče od njih ni pričakoval, da na tak način…

Naslednje tri dni
Simon je izgubil nekaj litrov krvi, med operacijo so porabili dodatnih 35 enot krvi. Ob prihodu so ga dali v umetno komo. Ko je že kazalo, da so ga uspeli stabilizirati, se je stanje močno poslabšalo. čŒeprav je sedež padala odnesel glavni udarni val, so bile poškodbe obsežne. Šarpeli so mu povzročili več obsežnih ran po vsem telesu, od eksplozije je bil zdrobljen tudi desni komolec. Najhujše so bile raztrganine na nogah. Zdravniki so se jih trudili rešiti, vendar je bilo Simonovo življenje na kocki. Da bi ga rešili, so morali amputirati obe nogi.

Zdravniki so svoje delo opravili hitro in profesionalno, verjetno so k temu veliko pripomogle izkušnje s podobnimi vojnimi ranami… iz vojne, ki je Sloveniji prizanesla, Bosni pa ne.

Kako lahko pomagate?
Za Simona zbiramo sredstva za nakup protetike, da bi Simonu zagotovili dovolj kvalitetno življenje. Simon potrebuje eno nadkolensko in eno podkolensko protezo, vendar so kvalitetne proteze zelo drage in presegajo finančne zmožnosti sorodnikov in prijateljev.

Nožne proteze so le del sprememb, ki čakajo Simona… Dokler se nam kaj ne zgodi, si običajno ne znamo niti predstavljati, koliko stvari nam je samoumevnih. Simonu je potrebno preurediti dom, za začetek kopalnico in kuhinjo, da bo lahko zaživel samostojno.

Simonovi sorodniki in prijatelji smo začeli zbirati denar in se že lotili preureditve doma, vendar potrebujemo tudi vašo pomoč. Pomagate lahko na več načinov, veseli bomo vsakega vašega prispevka, tako denarnega kot materialnega.

1. Nakazilo na tekoči računSlovenska karitas
Kristanova ulica 1, SI-1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 2910403
Namen: SIMON

Na pobudo Simonove družine je račun za fizične osebe odprla tudi njegova teta:

Katarina Zupančič
Malečnik 76, 2229 Malečnik
TRR: SI56 0412 2024 5488 644
Namen: SIMON

2. SMS SIMON na 1919
Kjučna beseda SIMON na 1919 (Mobitel, Simobil ali Tušmobil)

Več informacij