Posadka helikopterja Slovenske vojske v soboto reševala na Zelenici

V soboto, 3. marca, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske okrog 15. ure poletela na Zelenico, kjer je skupaj z reševalci GRS Tržič in dežurno reševalno ekipo izvedla reševanje poškodovane osebe, ki si je na smučišču Zelenica zlomila nogo. Poškodovanca so helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

zelenica.jpgTovrstne naloge se sicer izvajajo s helikopterjem Bell 412, ki je vsakodnevno v vidnem delu dneva na vojaškem delu letališča Jože Pučnik na Brniku pripravljen za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, namenjenim za dvig poškodovancev ter reševalcev v helikopter in osnovno medicinsko opremo. Reševalno ekipo sestavlja tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa (zdravnik, reševalec in policist) in so v 15-minutni pripravljenosti za let. Poleg reševanja v gorah dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, kot so nujni medbolnišnični prevozi, prevozi ob prometnih in drugih nesrečah, kjer je nujno hitro posredovanje in podobno. Prav hitrost pri reševanju je največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja, zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP).

Sobotno reševanje je predstavljalo že dvanajsto reševalno akcijo v gorah z uporabo helikopterja Slovenske vojske v letošnjem letu, med katerimi je posadka prepeljala 12 poškodovanih ali obolelih oseb, preko 1000 kg opreme in 36 reševalcev, pri tem pa naletela 17 ur.

Foto: BRZOL