V preteklem tednu pet reševalnih akcij s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske

V preteklem tednu je bila dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske za potrebe reševanja aktivirana petkrat.

heli-img_2353.jpgV sredo, 7. marca, se je pri vzponu na Vikijevo svečo na Jezerskem poškodoval hrvaški plezalec. Poškodovanega plezalca so oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe Jezersko na kraju nesreče, od koder ga je posadka helikopterja Slovenske vojske prepeljala v UKC Ljubljana.

V četrtek, 8. marca, je posadka helikopterja Slovenske vojske v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči izvedla prevoz ponesrečene smučarke s smučišča Krvavec v UKC Ljubljana.

V soboto, 10. marca, je posadka na reševanje poletela dvakrat. Prvič že v jutranjih urah, ko si je na Debeli peči na nadmorski višini 2.000 metrov planinka zlomila nogo. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe Radovljica, ki so planinko s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. Istega dne je posadka s pomočjo gorskih reševalcev Gorske reševalne službe Celje v UKC Ljubljana prepeljala poškodovanega planinca, ki je na poti s Kamniškega sedla proti Brani zdrsnil približno 200 metrov po poledenelem pobočju in pri tem utrpel hude telesne poškodbe.

V nedeljo, 11. marca, je posadka helikopterja Slovenske vojske v jeseniško bolnišnico prepeljala poškodovanega turnega smučarja, ki si je pri spustu s Studorskega prevala proti Jezercam poškodoval gleženj. Poškodovanega smučarja so oskrbeli reševalci Gorske reševalne službe Bohinj.

V letošnjem letu je posadka helikopterja Slovenske vojske tako izvedla že 18 reševalnih akcij v gorah oziroma prevozov v okviru nujne medicinske pomoči in enkrat posredovala pri gašenju požara. Pri tem je prepeljala 18 poškodovanih ali obolelih oseb, preko 1.500 kg opreme in naletela 24 ur. Stroški uporabe helikopterja v letošnjih reševalnih akcijah trenutno znašajo 67.430 evrov.