Direktiva Evrope: združevanje ex-Yu letalskih prevoznikov

Prvi mož črnogorskega letalskega prevoznika Montenegro Airlines Zoran Djurišič‡ je povabil svoje kolege iz Hrvaške – Croatia Airlines, Slovenije – Adria Airways, in Srbije –Jat Airways na srečanje, na katerem bi razpravljali o predlogu Evropskega združenja letalskih prevoznikov - AEA štirim nacionalnim prevoznikom držav bivše Jugoslavije o združitvi v eno letalsko prevozniško družbo. Srečanje naj bi bilo 19. maja letos v črnogorskem obmorskem letovišču Budva.

Vsi štirje predsedniki uprav letalskih družb naj bi razpravljali o uveljavitvi sporazuma o enotnem zračnem prostoru nad državami bivše Jugoslavije, kar bi omogočalo nemotene operacije vseh prevoznikov teh držav na enotnem prostoru bivše skupne države. Še več: dogovorili naj bi se tudi o zamenjavi letal, kar bi omogočalo posameznim prevoznikom skladno z njihovimi potrebami. Dogovorili naj bi se tudi o skupnem vodenju trženja, vzdrževanja in kateringa. čŒetrta in zadnja točka srečanja naj bi obravnavala skupen pristop na mednarodne trge s skupnim nastopom vseh štirih prevoznikov.

lju-sdc10134.jpgPismu svojim kolegom je predsednik uprave Montenegro Airlinesa Djurišič‡ poudaril, da so se zaradi globalne gospodarske krize in letalske krize , ki je prizadela Evropo, regionalni letalski prevozniki soočajo z velikim izzivom. Tako tudi vsi prevozniki v tem delu Evrope, najbolj pa je kriza prizadela črnogorskega in slovenskega prevoznika, izgube v milijonih evrov in zmanjšanje števila potnikov beležita tako Adria Airways kot Croatia Airlines, Jat pa izgube. Prejšnji mesec je evropsko združenje letalskih prevoznikov - EAA zato pozvalo nacionalne prevoznike držav bivše Jugoslavije, da naj se združijo, sicer bodo njihova letala preprosto izginila z evropskega neba. Predsednik uprave slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways je te zahteve podprl, še posebej pa je zainteresiran za takšno usmeritev, če bo za letos načrtovana privatizacija slovenskega letalskega prevoznika padla v vodo.

skopje_img_1302.jpgVerjetno, vsaj po komentarjih teh novic sodeč, bo največ odporov v Hrvaški (malce evforični pred vstopom v EU), ki vidi veliko prihodnost svojega letalskega prevoznika v povezavi z razvojem turizma v državi, pa rešitev vseh problemov z vstopom v EU, obenem pa velike strahove pred prevlado srbskega prevoznika v tej združbi. Tudi na Slovenijo gledajo Hrvatje s precejšnjo zadržanostjo in s pomislijo, da naj bi Sloveniji – v globoki gospodarski recesiji – tak korak še najbolj ustrezal.

Po mnenju prvega moža Adrie Airways Klemna Boštjančiča naj bi nobena letalska družbe iz bivše skupne države ne imela možnosti preživetja v takšnih razmerah, ki vladajo danes. čŒe Adrie ne bo kupil močan partner iz tujine, potem vidi edino možnost v povezovanju s Croatio Airlinesom, Jatom in Montenegro Airlinesom. Izjava prvega moža Adrie je bila objavljena samo teden zatrem, ko je EAA pozvala Adrio, naj prevzame vodilno vlogo v procesu integracije letalskih prevoznikov bivše Jugoslavije.

Teoretično – in praktično gledano – bi bila integracija mogoča, poleg že omenjenih preprek pa obstaja še cela vrsta tehničnih, logističnih in ne nazadnje tudi političnih. Skupaj imajo te družbe okoli 50 letal vsaj 10 (7) različnih tipov. Od propelerskih ATR (Jat) in Bombardier (Croatia Airlines) do Boeingov 737 (Jat) in družine Airbusov A320 (Adria Airlines in Croatia Airlione)ter Canadairovih 50, 70 in 90-sedežnikov regional jet (Adria Airways), Embraerjevih E75 in Fokker 100 (Montenegro Airlines). Vprašanje bi bil potem še sedež skupne družbe: Ljubljana, Beograd, Zagreb, Podgorica …

Priredil: Boris Knific, revija Obramba
Vir: http://exyuaviation.blogspot.com/