Adria z »ad-hoc« posli iz krize?

adr_a319_s5aap_jaguar_2.jpgV Adrii Airways se lahko pohvalijo z velikim uspehom. S posrednikom, s katerim na področju ad-hoc čarterjev zelo uspešno sodelujejo že vrsto let, so sklenili pomemben posel.

adria_img_0211.jpgPri tem ne gre za direktno sklepanje poslov z družbo Land Rover, temveč preko posrednika, ki je specializiran za tovrstne posle. Gre za t.i. »ad-hoc« čarter, pri katerem bomo opravili skoraj 1000 ur letenja v obdobju dveh mesecev (oktober-december), predvsem z letali Airbus A319. Letenje bo izvedeno med največjimi evropskimi mesti in Marakešom ter Essaouiro v Maroku. Prihodek je ocenjen na več kot 5 mio EUR, posel pa je dobičkonosen. Sicer pa gre za zelo specifično operacijo, ki zahteva celovito storitev na najvišjem možnem nivoju.

Adria Airways je v Evropskem prostoru priznani letalski prevoznik tudi na področju izvedbe t.i. »ad hoc« čarter prevozov. V preteklosti so opravili že vrsto tovrstnih prevozov po Evropi za različne namene. Ključni kupci njihovih storitev v segmentu čistega »ad-hoc« letenja so evropski posredniki, ki imajo pogodbene kontakte s končnimi kupci, ti pa prihajajo predvsem iz avtomobilske, farmacevtske in zabavne industrije, kot tudi izvedba letov za športne klube in orkestre. Prednost letenja za navedene kupce je razpršeno letenje preko celega leta, največji delež  pa predvsem izven Adriine visoke sezone.

Ad hoc čarter leti so komplementarna dejavnost obstoječemu letenju Adrie Airways in so v letu 2010 predstavljali 8% delež prometa Adrie, v letu 2011 pa že 10%; v letu 2012 pa ocenjujejo, da bo do konca leta delež ad-hoc čarterja presegel 12% obsega poslovanja, kar pomeni okoli 17 mio EUR prometa na tem segmentu.

Kupci ad-hoc čarterskih storitev zahtevajo visok nivo storitve ter posebno pozornost
Prednosti naše ponudbe so primerna kapaciteta za manjše skupine (letala CRJ200), poznavanje potreb končnih kupcev, visoka mera prilagodljivosti, ustrezna cena ter predvsem izredno visok nivo kvalitete izvedbe letenja, ki je za tako zahtevne kupce ključnega pomena. »S prihodom letal A319 smo uspeli pridobiti tudi ad-hoc letenje na teh letalih. Naša prednost je predvsem v tem, da na tem segmentu ponujamo kvaliteto rednega prevoznika, saj le malokateri redni prevoznik ponuja svoja letala v ad-hoc segmentu in so glavna konkurenca predvsem čarterski prevozniki.« so sporočili iz Adrie in dodali »Kot ključni uspeh facebook.jpgsi štejemo to, da se kupci k nam vračajo hkrati pa pridobivamo nove, saj je naše ime v tem segmentu že dobro prepoznano in predvsem s pozitivnim predznakom. Kljub vsemu, da ta segment deluje preko brokerjev so zdaj že končni kupci tisti, ki preko njih zahtevajo naše usluge.«

a319_adria_jaguar_copy.jpg

Foto: Miha Žnidar (naslovna in render) in Borut Podgoršek