16. BNZP preverjal začetne operativne zmogljivosti enote

12. novembra, je 16. bataljon za nadzor zračnega prostora (16. BNZP) začel petdnevno načrtovano preverjanje začetnih operativnih zmogljivosti, na njem pa bodo pripadniki Nata preverjali postopke bataljona v različnih razmerah. V okviru preverjanja bo bataljon v simuliranem okolju izvajal vaje, katerih namen je preveriti usposobljenost enote za izvajanje taktičnih postopkov nadzora in kontrole zračnega prostora, zmogljivosti logistične komponente in delovanja enote za zaščito sil.

grippen.jpgV okviru preverjanja bataljona bodo v slovenskem zračnem prostoru potekali tudi preleti vojaških letalnikov SV in italijanskih ter madžarskih zračnih sil. Tako bodo na urjenju v okviru rednega usposabljanja za zagotavljanje visoke stopnje usposobljenosti in odzivnosti enot, vključenih v Natov integrirani sistem zračne obrambe (NATO Integrated Air Defence System – NATINADS), v vlogi prestreženega letala oziroma tako imenovanega vsiljivca štiri letala pilatus PC-9M Slovenske vojske. V vlogi prestreznikov bosta par lovskih letal zavezništva eurofighter EFA-2000 italijanskih zračnih sil in par lovskih letal JAS 39 grippen madžarskih zračnih sil.

Cilj preverjanja bo urjenje taktičnih postopkov vizualne identifikacije vsiljivca v slovenskem zračnem prostoru in prisilnega pristanka vsiljivca na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Ob izvajanju prisilnega pristanka se izvaja poseben postopek, pri katerem se tri letala hkrati približajo letališki stezi in eno izmed njih pristane, drugi dve letali pa jo le preletita. Frekvenca zvoka, ki ga oddajajo motorji letal pilatus PC-9M, eurofighter EFA-2000 in JAS 39 grippen, se razlikuje od frekvence zvoka, ki jo oddajajo motorji potniških letal, zato prihaja do drugačne vrste hrupa, ki pa se v moči bistveno ne razlikuje od hrupa, ki ga povzroča večje potniško ali tovorno letalo z dvema, tremi ali štirimi reaktivnimi motorji.

Letala pilatus PC-9M, eurofighter EFA-2000 in JAS 39 gripen so za potrebe preverjanja operativnih zmogljivosti bataljona letela nad osrednjo Slovenijo na višini od 6000 do 8000 metrov.