Raketna baterija zračne obrambe Roland praznovala 13 let

14. februarja je Raketna baterija zračne obrambe Roland praznovala trinajst let. Ob tej priložnosti so se pripadniki raketne baterije postrojili in postavili na ogled svojo opremo in oborožitev. Raketna baterija Roland je bila ustanovljena leta 2000 v okviru 1. bataljona 9. brigade zračne obrambe in je od samega začetka delovanja enote popolnjena samo s poklicnimi pripadniki. Enota je takrat dobila tudi svoj znak, s katerim je prepoznavna tako doma kot v tujini.
roland_86871.jpg

Ustanovili so jo 9. februarja 2000, ko je prvi raketni bataljon zračne obrambe s svojo sestavo sprejel prvih štiriindvajset pripadnikov, ki so nato pričeli z intenzivnim tečajem nemškega jezika v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki. »Zbrali smo se v učilnici raketne baterije Igla, 1. RBZO/O.RBR. Prihajali roland_8866.jpgsmo iz različnih enot, iz različnih rodov iz vseh koncev Sloveniji. Med nami so bili pripadniki ZO, pehote, tankisti, vezisti in še kdo,« se je spominjal začetkov delovanja baterije prvi poveljnik baterije, major Vincenc Arko.  »Z mešanimi občutki smo se podali na zahtevno, a vendarle lepo pot, polno prizadevanj, odrekanja, trdega dela, tovarištva in seveda tudi neizostalih uspehov, izvrstnih rezultatov ter seveda zavesti in ponosa, da delamo nekaj pomembnega, nekaj dobrega in odgovornega za nas, našo enoto, našo vojsko in našo državo.« Moto, ki so se ga držali vseh trinajst let je bil: nalogo imamo, poglejmo, kaj je tisto, kar moramo storiti da jo opravimo in s tem upravičimo zaupanje ter odgovornost, ki sta nam dani. Kot je poudaril, je bilo delo v bateriji od njenega nastanka in ves čas njenega delovanja dinamično, odgovorno, polno izzivov in osebnih preizkušenj. Po trinajstih letih je za njimi nemalo udeležb na mednarodnih vajah, prva je bila avgusta 2001, ko sta dve posadki raketne bateriji sodelovali na streljanju, ki sta ga organizirale nemške oborožene sile pod imenom ARIADNE 2001. Streljanje se je izvajalo na strelišču NAMFIroland_8897.jpg na grškem otoku Kreta, kjer sta posadki dosegli odličen rezultat s stoodstotnimi zadetki. Ob njihovih dosežkih na mednarodnih vajah in usposabljanjih velja omeniti tudi njihov prispevek na mirovni misiji UNIFIL v Libanonu.

Zbrane pripadnike je nagovoril poveljnik BRZOL polkovnik Jani Topolovec, ki se je v govoru dotaknil dogodkov, vezanih na formiranje in delovanje baterije Roland. Izpostavil je visoko usposobljenost pripadnikov ter njihovo pripravljenost osvajanja novih znanj, kar se kaže skozi strokovni in profesionalni pristop. Pripadniki raketne baterije Roland so v letih delovanja dokazali, da zmorejo mnogo in zato bodo tudi v bodoče pomemben gradnik zračne obrambe Slovenske vojske. S transformacijo se zračna obramba seli iz okrilja zračnih sil v pehotne brigade, kar bo pripadnikom predstavljajo nov izziv.

Foto: višji vodnik Vinko Pernek, 9. BZO