Vaja v izvajanju zaščite slovenskega zračnega prostora ADTRAC 2013

Od torka, 9. aprila, do četrtka, 11. aprila, bo v zračnem prostoru Republike Slovenije potekala načrtovana vaja za zaščito slovenskega zračnega prostora, imenovana Air Defence Training Activity 2013 (ADTRAC 2013). Njen cilj je preverjanje in urjenje postopkov udeležencev, vključenih v integrirani sistem zračne obrambe zavezništva (Nato Integrated Air and Missile Defence System – NATINAMDS), ki izvajajo nadzor in zaščito zračnega prostora RS. Poudarek je na odkrivanju, prestrezanju in prisilnem pristajanju zrakoplova – vsiljivca.

Vajo organizirata in vodita Združeno poveljstvo zračnih operacij zveze Nato (CC AIR HQ) iz Ramsteina ter operativni center zračnih sil CAOC 8 (Combined Air Operation Center). Poleg pripadnikov teh poveljstev bodo na vaji aktivno udeležene tudi enote Brigade zračne obrambe in letalstva, ki sicer opravljajo naloge zaščite zračnega prostora v RS, služba Kontrole zračnega prometa ter pripadniki oboroženih sil Italije in Madžarske.

pilot_pilatus_pc-9_118.jpgNa vaji bodo sodelovali
Letalska šola s štirimi letali pilatus PC-9M v vlogi »vsiljivca«, 16. bataljon za nadzor zračnega prostora s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora (CNKZP), 15. helikopterski bataljon s helikopterjem Bell 412 v pripravljenosti za iskanje in reševanje ob izrednem dogodku ter 107. letalska baza z logistično podporo.

Italija se vaje udeležuje z dvema letaloma Eurofighter 2000 (EFA 2000) iz letalske baze Grosseto, Madžarska pa z dvema letaloma JAS 39 Grippen iz letalske baze Kecskemet. Letala bodo širše območje osrednje Slovenije preletavala na višinah od 4000 do 7000 metrov, in sicer med 7. in 9. uro ter v rezervnem terminu med 14. in 16. uro. Med urjenjem bosta italijanska lovca po opravljenem prestrezanju prisilila par letal PC-9M, ki bosta simulirala vojaško grožnjo, k prisilnemu pristanku na letališču Jožeta Pučnika na Brniku.Ta vaja je sicer ena zahtevnejših nalog Brigade zračne obrambe in letalstva, saj zahteva visoko stopnjo pripravljenosti in natančno usklajevanje med civilno kontrolo zračnega prometa ter enotami zračne obrambe in letalstva.