Ekstremni skok s padalom v notranjosti jame pri Trstu

V nedeljo, 2. junija je padel še en svetovni rekord - italijanski BASE jumper David Cusanelli je ob 10:30 kot prvi na svetu s padalom uspešno skočil v zaprti jami - iz odskočne ploščadi pod stropom Briške jame v Briščikih pri Trstu. Jama je visoka slabih 100 metrov, kar zadošča za odpiranje padala. Glavno težavo je predstavljala slaba vidljivost ter zelo omejen prostor za manevriranje in pristanek. Med poletom, dolgim približno 7 sekund, je veljala popolna prepoved uporabljanja svetilk, ki bi lahko padalca zaslepile.

david_cusanelli_1.jpgIz tehničnega in psihološkega vidika je bil skok izjemno zahteven, saj je potekal v slabo osvetljeni jami, na dnu katere je le ozka ploščad za pristanek. “Po odskoku sem bil popolnoma sproščen, saj bi vsakršno vznemirjenje povzročilo asimetrično padanje, kar bi slabo vplivalo na odprtje padala”, je povedal Cusanelli, za katerega je bil jamski skok najtežja preiskušnja doslej, čeprav je skočil že iz nižjih, tudi 40-metrskih objektov.

Padalec se je rodil leta 1978 pri italijanskem Campobassu, za seboj pa ima vojaško kariero. Bil je reden pripadnik padalske brigade Folgore, z BASE padalstvom se je začel ukvarjati leta 2006. Opravil je več kot tisoč skokov iz dvesto različnih objektov po Evropi, Južni Ameriki in Afriki - skočil je tudi iz najvišjega slapu na svetu v Venezueli. Sam je povedal, facebook.jpgda imamo v bližnji okolici odlične pogoje za BASE jumping, saj je v Alpah veliko vertikalnih sten, preizkusil je tudi marsikatero v Sloveniji. Ob vprašanju, ali ta šport večkrat presega meje dovoljenega in krši zakone, nam je povedal, da v Italiji sploh ne obstaja zakonodaja, ki bi to urejevala, zato sam po sebi ni nezakonit. Težava je le v tem, ali imaš za dostop do odskočne točke dovoljenje.

“Občutki so pri BASE jumpingu različni, intenzivnejši kot pri navadnem padalstvu. Vedno sem si želel skočiti s hriba in odleteti kot orel...” - to je razlog, ki Cusanellija vabi k ekstremnim skokom. Vse je v lastni režiji, brez sponzorjev, podpirajo ga le prijatelji in družina, ki je bila v jami prisotna.

david_cusanelli_2.jpgNa skok v jami se je pripravljal približno eno leto, tako da je vadil skoke iz podobno visokih objektov, da bi čimbolj realistično simuliral svoj jamski skok.

Kaj sploh je BASE jumping? Ta ekstremni šport se je razvil v osemdesetih letih, samo ime pa predstavlja kratico za Buildings-Antennas-Span-Earth, kar pomeni Zgradbe-Antene-Mostovi-Pečine. Za BASE jumperja je marsikateri skok skrivnost - David Cusanelli nerad pove točno lokacijo mostov ali podobnih zgradb, s katerih je skočil. Veliko ljudi, ki ni imelo zadostnih izkušenj, se je ob takih skokih poškodovalo.

david_cusanelli_3.jpg

Ob vprašanju, kakšne načrte ima za prihodnost, se je padalec le nasmehnil: “Danes bom mislil na svoj jutri, jutri pa na pojutrišnjem. Ne postavljam si previsokih ciljev.”

No, mogoče pa je to pravi razlog za njegove kratkotrajne in (pre)nizke skoke s padalom...

Besedilo: Ivan Rustja, blitztrips.blogspot.com