Kaj so to "chemtrails"-i in ali sploh obstajajo

Beseda »chemtrail« je skovanka iz besed »chemical« in »trail«, torej »kemična sled« in jo nekateri uporabljajo analogno besedi contrail (condensation trail = kondenzacijska sled).
contrails_img_5192.jpgSledi letal nad Ljubljano v petek 18. oktobra 2013

Pristaši t.i. »teorije zarote« trdijo, da se »chemtraili« razlikujejo od »contrailov« po tem, da so jim namenoma dodane dodatne kemijske substance z ne povsem jasnim namenom vpliva na podnebje oz. človeštvo, od »contrailov« pa se razlikujejo predvsem po obstojnosti v ozračju.

V meteorološki srenji vlada prepričanje, da so kondenzacijske sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, običajne kondenzacijske sledi, ki smo jim priča že odkar obstaja reaktivni letalski promet.

Reaktivna potniška letala letijo na višinah med 10 in 14 km. Fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal, pogoji v katerih nastanejo in kako se razkrojijo, so poznani in jih je mogoče pojasniti z znanjem osnov fizike. Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak. Ko se z dodatno vlago in delci obogatena mešanica zraka ohladi dovolj, nastanejo kondenzacijske sledi letal. Za to ni potrebna dodatna kemija. čŒe je vlage v zraku več, sledi letal vztrajajo dlje časa, se širijo in počasneje razkrojijo. Skratka, zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini letal je odvisno, kako izrazite in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contrail-e) letala puščajo na nebu.

Ne poznamo resne študije, katere rezultati bi bili objavljeni v znanstveni literaturi in bi potrdili, da je kemična sestava kondenzacijskih sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, drugačna od običajnih in bi bil njihov nastanek povzročen s posebnimi letali, v katerih izpuh bi bile dodane posebne kemikalije.

Kot rečeno, noben letalski izpuh ni "čist". O tem, da bi v gorivo namenoma dodajali kemijske snovi z namenom tvorbe umetnih oblakov, pa na ARSO nismo seznanjeni.

Ta problematika je bila že leta 2007 sprožena tudi v evropskem parlamentu, a "teorija zarote" ni vzdržala kritične presoje.

Zakaj sledi reaktivnih letal niso vedno enake

contrails_img_5191.jpgReaktivna letala letijo na višinah med 10 in 14 km. Ob izgorevanju letalskega goriva (kerozina) nastaja vroča zmes vodne pare, ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov, ogljikovodikov in delcev nečistoč. Temperatura zraka je na omenjeni višini večinoma med -45 in -55 stopinj C.

Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak. Ker ima zrak omejeno zmožnost sprejema vodne pare v plinasti obliki, se pri ohlajanju relativna vlaga hitro zviša in začnejo se izločati podhlajene vodne kapljice oz. ledeni kristalčki. Fizikalno ozadje nastanka belih sledi za letali je torej nadvse podobno nastanku oblaka nad hribom. V obeh primerih pride zaradi ohladitve vlažnega zraka do kondenzacije.

čŒe je vlage v okoliškem zraku več, sledi letal vztrajajo dlje časa, se širijo in počasneje razkrojijo. čŒe pa je okoliški zrak suh, kondenzacijske sledi hitro izginejo, oz. se posušijo. Zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini leta je odvisno, kako izrazite  in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contrail-e) letala puščajo na nebu.

facebook.jpg Ker letala zaradi varnega odvijanja prometa letijo na različnih višinah je povsem možno, da istočasno nekatera puščajo daljše, druga pa krajše sledi, saj so meteorološki pogoji na posameznih višinah pogosto različni. Ponavadi je več vlage v ozračju kakšen dan ali dva pred prihodom vremenske motnje, zato so tudi sledi letal takrat bolj opazne.

Pregled stanja na našem nebu 18 . oktobra 2013 med 13.00 in 14.00, ko sta bili narejeni zgornji fotografiji je nad Slovenijo letelo 58 letal.

Med 1100-1200UTC (1300-1400LT) je bilo nad RS 58 letal:

Po prevoznikih:

8 Lufthansa, 3 Adria, 4 Air France, 2 British Airways, 2 El Al, 2 Eazy, 2 KLM, 2 German Wings, 4 Turkish Airlines, 4 Ryan Air, 2 Sun Express, 2 Condor, 1 Fly Niki, 1 Sunturk, 1 Flying Bolgaria, 1 Emirates, 1 Qatary, 1 Tui jet, 1 Moldova, 1 Croatia, 1 Etihad, 1 Cedar jet, 1 Aegean, 1 Aeroflot, 1 Arkia, 1 Austrian, 1 Belair, 1 Corendon airlines, 5 privatnih letal (2 avstrijska, eno angleško, eno nemško, eno libanonsko).

Po tipih letal: 19x Airbus 319,320,321, 4x Airbus 330, 3x Airbus 340, 1x ATR75, 11x Boeing737, 1x Boeing747, 2x Boeing757, 2x Boeing767, 3x Boeing777, 1x Canadair 200, 2x Canadair 900, 1x Canadair 85, 3x Embraer 190, 1x DeHaviland 8, 1x Gulfstream4, 1x Challenger60, 1x Diamond Twin Star, 1x Mooney.

Po višinah:

12x do 8000m,

27x med 8000 in 12000m in

19x nad 12000m

Pregledal sem tudi izračun Evropskega modela za srednjeročno napoved (ECMWF):

- na višini cca. 10 km (300mb ploskev) je bila nad zahodno in osrednjo Slovenijo v popoldanskem in večernem času napovedana rel. vlažnost med 80 % in 100 % pri temperaturi -42. st. C,

- nižje, na višini cca. 5500m (500mb ploskev) pa temperatura -15 st. C in 30 % rel. vlažnost.
Izjava članov Slovenskega meteorološkega društva

Podrobnejšo razlago tega pojava lahko najdete na spletni strani ameriške Agencije za varovanje okolja (EPA).