Predstavitev dela dežurne posadke helikopterja SV za reševanje

bell_412_vir_sv.jpgV sredo, 17. julija, je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku potekala predstavitev dela dežurne posadke helikopterja SV pri reševanju v gorah. Dežurna posadka je z dežurno reševalno ekipo predstavila potek reševalne akcije, opremo in posebnosti pri tovrstni aktivnosti.

bell_412_dezurna_1_vir_sv.jpgPoveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik Branko Rek je predstavnikom medijev povedal, da je za potrebe reševanja v gorskem svetu je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika v poletnih mesecih, od junija do septembra, vsak dan v stalni pripravljenosti dežurna posadka helikopterskega reševanja in helikopter Slovenske vojske bell 412.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo usposobljenosti posadk, ki jo sestavljajo pilot, kopilot, tehnik letalec, zdravnik reševalec letalec, gorski reševalec letalec in policist. Slovenska vojska se v reševanje v gorah in drugih zahtevnih terenih bell_412_dezurna_2_vir_sv.jpgvključuje skladno z Uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč. V sodelovanju z gorskimi reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije Slovenska vojska pri izvajanju naloge reševanja v gorah sodeluje tudi z dežurno posadko letalske enote policije.

Helikopterske dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 60 – krat, od tega so 38 – krat posredovale pri reševanju v gorah, 22 – krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 61 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 80 ur.

Glede na naravo nesreč v gorah in zahtevnost terena je dežurna posadka s helikopterji nepogrešljiva pomoč reševalcem in ponesrečencem, saj skrajša čas reševanja in pot do celostne medicinske oskrbe.
bell_412_dezurna3_vir_sv.jpgbell_412_dezurna_4_vir_sv.jpgbell_412_dezurna_5_vir_sv.jpg
Foto: Pogorevc Boštjan, GŠSV