Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

AEROSouth European Show and Exhibition

Konec septembra se v Mariboru obeta največja letalska prireditev v Sloveniji letos.
mbx_img_9485.jpgAeros d.o.o. in Andrej Gregorič, nekdanji predsednik LCM želita Maribor in Slovenijo postaviti na zemljevid letalskih sejmov in Air Show-ov v širši regiji, s povezovanjem ljubiteljev letenja ter letalcev iz področja Slovenije, Južne Avstrije, Vzhodne Madžarske, SZ Italije, Hrvaške, Bosne, Srbije in Makedonije. Na naše vprašanje ali želijo ustvariti podoben sejem kot je v Friedrichshafnu smo dobili pritrdilen odgovor s tem, d a bo posebnost AEROSa v tem, da se bodo nekatera letala lahko takoj sprobala in stestirala, kar močno vpliva na odločitev kupca.

Maribor leži na vozlišču poti, ki povezujejo Južno Avstrijo, Zahodno Madžarsko, Severozahodno Italijo, Hrvaško, Bosno in Srbijo, ter predstavlja most v povezavi germanskih in slovanskih narodov in je povezan z dobrimi cestnimi, železniškimi in ostalimi povezavami.

maribor-lent_img_4663.jpgMednarodno letališče Edvarda Rusjana, z novim potniškim terminalom, ki z ustrezno opremo in infrastrukturo lahko sprejme letala vseh rangov pa je kot nalašč za takšno prireditev.

Južna Evropa in Zahodni Balkan imata zelo bogato letalsko tradicijo in veliko število pilotov, jadralcev, padalcev in ostalih letalcev, organiziranih v številnih klubih, šolah letenja in ostalih letalskih organizacijah.

Stanje letalskega parka kliče po obnovi, saj gre v večini primerov za starejša letala, ki so dražja za letenje in vzdrževanje. Obenem pa na trg vstopa večje število novih ponudnikov, ki bistveno spreminjajo ustroj in stanje v letalstvu, tako, da mu včasih tudi zakonodaja ne uspe slediti. Obenem smo priča razmahu ti. »alternativnih« oblik letenja, ki s svojo dostopnostjo in popularnostjo večajo število navdušencev v letalskem športu.

AEROS želi vsa tekoča dogajanja v letalstvu povezati s turističnim in gospodarskim potencialom celotne regije, ter dodatno prispevati k razvoju,  popularizaciji in povezovanju v tej zanimivi športni in gospodarski panogi in izrabiti prosto infrastrukturo letališča, prenočitvenih kapacitet in turistične ponudbe Maribora ter okolice.

piper_tomahawk_img_1627.jpgCilji AEROSa
Vključiti v razvijajoče se gospodarstvo predvsem na področju gradnje letal in opreme, tudi slovenske podjetnike (čŒeška in Slovaška sta v zadnjih 10 letih na tem področju naredili nesluten razvoj in glavno tržišče za njihova letala ni samo Evropa, ampak predvsem ZDA. Na čŒeškem in Slovaškem deluje preko 20 različnih proizvajalcev letal predvsem na področju ultralahkih letal).

Zediniti ponudbo na področju letalstva v regiji (klubi, letalske  šole, vzdrževalne organizacije, operaterji, proizvajalci, posredniki, ponudniki opreme, izvajalci dejavnosti, itd.) in jo koncentrirano prikazati potencialnim uporabnikom.

Dvigniti ponudbo iz področja letalstva, predvsem za potrebe razvijajočega se turizma na različnih segmentih (turizem za petične goste, masovni turizem, adrenalinski turizem, itd.).

facebook.jpg Povečevanje zanimanja mladih za tehnične poklice, predvsem iz področja letalstva. (npr. obstaja deficit letalskih mehanikov)

Povečevanje zanimanja za letalstvo ter večanje števila članov v letalskih klubih, letalskih šolah, itd.

Na AEROSu bodo prisotni Piper, Cessna, TL Ultralight in drugi skupno predvidoma 30 proizvajalcev letal in oipreme.

Dnevna vstopnica 7 EUR
Družinske vstopnice ( 2 + 1 ) = 17 EUR
Družinske vstopnice ( 2 + 2 ) = 20 EUR
Otroci pod 10 let - brezplačen vstop

Letalni program
Najbolj zanimiva bodo Baltic Bees in seveda Red Bull s svojo floto. Program je objavljen na http://www.aeros.si/category/letalski-program/
Letalski program od 14.00 do 18.00 v soboto in nedeljo (28. in 29. september)