Rešili so mi življenje

policija_s5-hpg.jpgLetalska policijska enota ni dnevno v ospredju javnosti. Zanjo pa dobro vedo vsi, ki so jim policisti piloti, policisti tehniki letalci in policisti letalci z ogromno mero poguma s pomočjo helikopterja rešili življenje. Med njimi je tudi Mojca Petrovič s Ptuja.

simon_vindis_img_7779.jpgLetalska policijska enota (LPE) se odzove na vse klice na pomoč, če le vremenske razmere in tehnične zmogljivosti dopuščajo letenje. LPE med drugim rešuje ponesrečene v gorah in na težko dostopnem terenu, kot prevoznik sodeluje v sistemu helikopterske nujne medicinske  pomoči (HNMP) ter prevaža nedonošenčke v inkubatorjih.

»Znotraj enote delujeta dva oddelka, oddelek pilotov in oddelek letalskih tehnikov. Organizirano imamo tudi vzdrževalno organizacijo in letalsko šolo. Torej dve organizaciji, ki vključujeta veliko strokovnega potenciala, ki pa imata tudi veliko vrednost z vidika stroškov. Strošek tovrstnih storitev na trgu bi bil bistveno višji kot je znotraj organizacije ob izkoriščanju lastnih potencialov.« je povedal vodja LPE mag. Simon Vindiš.

V LPE opravljajo policijske in humanitarne naloge. Pri policijskih nalogah helikopter nudi podporo patruljam na terenu pri njihovih rednih nalogah (nadzor meje, prometa, iskanje pogrešanih oseb, …) v drugi sklop pa spadajo HNMP, iskanje in reševanje v gorah, prevoz v inkubatorjih itd. Poseben del nalog pa so tudi usposabljanja posadk. Enota šteje 43 zaposlenih od tega 22 pilotov, 18 letalskih tehnikov ter vodstvo. V jati imajo šest helikopterjev različnih tipov, kar predstavlja velik logistični problem. »Optimalno bi bilo imeti dva različna tipa.« je povedal Vindiš. Med najbolj uporabno opremo sta kamera in termovizijska kamera s katerima lahko podnevi in ponoči sledijo osebam in pregledujejo teren. Največkrat ju uporabljajo pri zavarovanju prireditev. V stalni pripravljenosti imajo dve posadki, ki čakata na klic. V dobrih petih minutah pa so lahko že v zraku. Povprečno imajo 300 aktivacij letno.

policija_bell_206.jpg

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so s helikopterji LPE opravili približno 600 ur za operativne policijske naloge in 340 ur letenja za humanitarne naloge. Pri slednjih so do vključno 27. oktobra 2013 prepeljali 280 oseb. Natančneje, 191 poškodovanih ali hudo obolelih oseb, ki so potrebovali helikoptersko nujno medicinsko pomoč (od tega je bilo 38 primerov prevozov med bolnišnicami), s pomočjo helikopterja so v visokogorju rešili 58 poškodovanih oseb in prepeljali 31 nedonošenčkov v inkubatorju. V statistiki vseh prepeljanih so zajeti tudi tisti, katerim žal ni bilo več pomoči.

policija_ab_212.jpg

Eno najzahtevnejših reševanj je tisto v gorah, kjer je pogosto potrebno ponesrečenca rešiti s težko dostopnega terena, kar zahteva vrhunsko usposobljenost in brezhibno uigranost. Največ helikopterskih gorskih reševanj se izvaja s pomočjo elektromotornega vitla.

robert_kralj_img_7792.jpgPomočnik vodje LPE, ki je hkrati pomočnik poveljnika Posebne policijske enote za Gorsko enoto, Robert Kralj je povedal: »V alpskih deželah več kot polovico reševanj iz gora opravijo s helikopterji. Od 60-70% reševanj je iz sten. Tudi nedolžna poškodba gležnja za poškodovanca lahko predstavlja veliko smrtno nevarnost, saj vemo, da v hribih vladajo surove klimatske razmere. Pri navadnih zlomih kosti se lahko pojavijo komplikacije v 3%, če se rešuje s helikopterjem, če pa klasično pa v kar 13%. Helikoptersko reševanje v gorah ima bistveno prednost. To je čas, ki je zelo kratek.« Vsaka minuta povečuje možnost preživetja ponesrečenca za 1%. Poleg posadke helikopterja je pri gorskem reševanju v helikopterju še zdravnik letalec, reševalec letalec GRSja in policist letalec je povedal Kralj.

facebook.jpgKaj pa rešitev iz zraka pomeni za posameznika, je v znak hvaležnosti do posadke LPE in policije nasploh povedala Mojca Petrovič s Ptuja. Zaupala nam je svoje občutke nemoči po poškodbi v steni Mojstrovke ter občutke veselja in olajšanja, ko je nekaj minut kasneje zaslišala ropot helikopterskih vetrnic. Kot zanimivost: pred dvema letoma so iz stene rešili tudi njenega partnerja in njegovega soplezalca.

mojca_petrovic_img_7824.jpgMojca Petrovič: »Pred temi meseci sem padla pri plezanju. Odkrušil se mi je večji blok skale pri tem se mi je izpulilo varovanje, ki sem ga imela. Zaradi tega sem padla okrog 30m globoko. Pristala sem na skalni polici se pogledala in videla, da nisem v dobrem položaju, da je moja noga obrnjena nazaj. Nisem se mogla premikati. Razumela sem, da imam zlomljeno medenico. Težko sem dihala. Imela sem zlomljena rebra. Štete so mi minute. Zavedala sem se resnosti mojega položaja in takrat je bila samo ena misel. Samo ena rešitev. Helikopter. Prva beseda, ko sem jo rekla, ko sem padla je bila… soplezalki sem rekla pokliči. In ona je takoj poklicala reševalce. To, da je bila v navezi z reševalci v helikopterju to je mene v tistih minutah držalo pri življenju. To je bilo moje edino upanje, da sem v tistih neskončnih minutah sploh zdržala, ker so bile poškodbe tako resne. Ko sem zaslišala helikopter, takrat sem se zavedala, da sem rešena, da je prišla pomoč in da bo vse v redu. Brez njih mene danes nebi bilo tukaj. Rešili so mi življenje.«

facebook.jpgLahko smo veseli, da so posadke LPE letos znova tolikim ljudem rešile življenje. Ta reševanja ponesrečencev nikdar ne vplivajo samo na njih, temveč močno zaznamujejo tudi njihove družine in prijatelje.

Foto: Policija.si