čŒlanom Odbora DZ za obrambo predstavili 15. PVL in projekt posodobitve vojaškega letališča

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so bili danes, 6. novembra, na letos že šestem delovnem obisku člani Odbora Državnega zbora za obrambo. Poslance sta sprejela minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič ter s sodelavci predstavila projekt posodobitve vojaškega letališča in 15. polk vojaškega letalstva.

odbor_za_obrambo_1.jpgMinister za obrambo Roman Jakič je uvodoma izpostavil pomen takšne oblike seznanjanja članov Odbora Državnega zbora za obrambo s stanjem in spremembami v Slovenski vojski ter sistemu zaščite in reševanja. Zavzel se je, da bodo s takšno obliko sodelovanja nadaljevali tudi prihodnje leto.

Sestavo in naloge 15. polka vojaškega letalstva je članom Odbora Državnega zbora za obrambo predstavil poveljnik polka podpolkovnik Bojan Brecelj. Kot je dejal, so njihove temeljne naloge nadzor in zaščita zračnega prostora Republike Slovenije, stabilizacijske naloge v mednarodnih operacijah in misijah ter naloge v sistemu zaščite in reševanja. Obenem je poudaril, da so zaradi racionalizacije sredstev aktivnosti 15. polka vojaškega letalstva usmerjene predvsem v nemoteno delovanje v okviru sistema zaščite in reševanja. Tako je letos dežurna helikopterska posadka v reševalnih akcijah posredovala že 150-krat, od tega 83-krat pri reševanju v gorah, 52-krat poskrbela za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 15-krat sodelovala pri gašenju požarov v naravi ter pri tem prepeljala 140 poškodovanih ali obolelih. V nadaljevanju so poveljniki 151. helikopterske, 152. letalske in 153. letalsko-tehnične eskadrilje, Letalske šole, 107. letalske baze ter 16. Centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora predstavili delovno okolje in sredstva. Pri tem je poslance posebej navdušila 153. letalsko-tehnična eskadrilja, ki na skupaj 41 letalnikih Slovenske vojske opravlja redna vzdrževalna dela do tretje stopnje.

odbor_za_obrambo_2.jpgPosodobitev edinega vojaškega letališča pri nas, ki z oktobra letos sklenjeno pogodbo za izgradnjo ploščadi za transportna letala prehaja v sklepno fazo, je poslancem predstavil vodja projektne skupine za posodobitev letališča Jože Lacko. Kot je pojasnil, bo ploščad gradil konzorcij treh slovenskih podjetij, ki je bil kot najugodnejši ponudnik izbran v postopku javnega naročanja, in sicer CGP, d. d., Novo mesto, Kostak, d. d., Krško, in Begrad, d. d., Novo mesto. Ploščad, veliko 90.000 m2, v skupni vrednosti 8,3 milijona evrov, bodo financirali iz sredstev zveze Nato, ki je od začetka projekta znatno prispeval k njegovi uresničitvi. Predvideni rok za izvedbo pogodbenih del je, kot je pojasnil Lacko, 18 mesecev od dneva uvedbe v delo. Dodal je, da projekt posodobitve letališča, ki se bo predvidoma končal do konca leta 2015, vključuje tudi gradnjo hangarja za vzdrževanje letal, postavitev rezervoarjev za oskrbo z gorivom in vzpostavitev sistema za zaviranje letal na vzletno-pristajalni stezi.

V nadaljevanju so si poslanci ogledali kontrolni stolp in tehnično-taktični zbor sredstev 15. polka vojaškega letalstva. Predsednik Odbora Državnega zbora za obrambo Franc Jurša je izrazil zadovoljstvo, da je šesti obisk članov odbora potekal v cerkljanski vojašnici. Dejal je, da so bili nad nekaterimi stvarmi pozitivno presenečeni, obenem pa opozoril, da ima vojaško letalstvo zahtevno opremo, ki veliko stane. »čŒe bomo želeli obdržati kondicijo na tem področju, bo to opremo treba obnavljati in za to zagotoviti določena sredstva.« Glede cerkljanskega letališča so se poslanci zavzeli za to, da bi njegove zmogljivosti v prihodnje kar najbolj izkoristili tako v vojaške kot civilne namene.

Vir: MORS