Ljubljansko letališče privablja vse več potnikov, tudi iz Avstrije

Minuli vikend je letalski promet na ljubljanskem letališču prešel na poletni vozni red, ki bo veljal do 25. oktobra 2014. Mrežo letov iz Ljubljane je razširila Adria Airways, s katero so te dni v Prago in Varšavo poleteli prvi potniki. Zaradi nove redne avtobusne povezave med Celovcem in Brnikom pa je letališče še dostopnejše avstrijskim potnikom. 

lju_iz_zraka_img_9522.jpgV poletnem voznem redu 2014 je mogoče z ljubljanskega letališča potovati na več destinacij kot lani. Domači prevoznik je svojo mrežo letov razširil s povezavo v Prago in Varšavo, kamor leti trikrat tedensko. Adria Airways bo Ljubljano v poletnem času povezovala še s 17 drugimi evropskimi mesti, po enoletnem premoru bo ponovno redno letela tudi v London (Gatwick). Tuji redni letalski prevozniki v poletni sezoni ohranjajo destinacije z zimskega voznega reda. Po zimskem premoru se na Letališče  Ljubljana vrača prevoznik Finnair, ki bo v Helsinke letel štirikrat na teden. V primerjavi z lansko poletno sezono je v mreži letov nova dnevna povezava Air Serbie v Beograd. Vsak dan v tednu se lahko iz Ljubljane potniki s prevoznikom Turkish Airlines odpravijo v Istanbul, z Air France pa v Pariz. Število letov v London ohranjata nizkocenovnika easyJet in Wizz Air. Slednji v istem obsegu nadaljuje tudi z leti v Bruselj. Štirikrat na teden pa je Ljubljana v poletnem času povezana s Podgorico, kamor leti Montenegro Airlines.

Potniki bodo z osrednjega slovenskega letališča v poletni sezoni lahko potovali z več kot 200 rednimi leti tedensko neposredno na 24 destinacij, ki jih bo zagotavljalo osem rednih letalskih prevoznikov. Tudi letos bo bogata ponudba čarterskih letov, predvsem na priljubljene počitniške destinacije v Sredozemlju (Grčija, Egipt, Turčija, Tunizija). Nov je čarterski prevoznik Aegean Airlines, ki bo od junija do oktobra iz Ljubljane letel na Rodos.

lju_img_1122.jpgNova redna avtobusna povezava med letališčem in Celovcem

Ponudba letov z ljubljanskega letališča je s koncem marca še bolj dostopna avstrijskim potnikom. Med letališčem in mestom Celovec je bila 29. marca 2014 vzpostavljena redna avtobusna povezava, s štirimi dnevnimi vožnjami. Prevoznik Alpe Adria bo prevoze opravljal z začetne postaje na letališču Celovec, vmesnimi postanki na avtobusni postaji v Celovcu, v Borovljah, Kranju, ljubljanskem letališču in končno postajo na avtobusni postaji v Ljubljani. Pri tem bo mogoče potovati le med državama, ne pa tudi na notranjih vožnjah. O cenah avtobusnih vozovnic in podrobnostih se je mogoče pozanimati na spletni strani prevoznika www.alpeadrialine.com.

Aerodrom Ljubljana pozdravlja redno avtobusno povezavo s Celovcem in pričakuje, da bo ljubljansko letališče zaradi nove pridobitve privabljalo še več avstrijskih potnikov. Potniki se iz bližnjih avstrijskih mest na slovensko letališče največkrat odpravijo z osebnim vozilom, pogosto pa uporabljajo tudi kombi prevoze, ki jih zagotavljajo različni ponudniki.

adr_a319_img_1137.jpgIz Ljubljane ugodno po celem svetu

Osrednje slovensko letališče s konkurenčno ponudbo okoliškim privablja vse več potnikov. Prek večjih evropskih vozlišč je mogoče iz Ljubljane ugodno poleteti tudi na čezoceanske destinacije, predvsem s tujimi prevozniki (Turkish Airlines, Finnair, Air Serbia, Air France), ki mesečno pripravljajo posebne ponudbe letov. Nekaj takšnih je zbranih na naslovu http://www.lju-airport.si/sl/mediji/4991. Za polet iz Ljubljane v Bangkok bodo potniki na primer odšteli 514 evrov, Baku 463 evrov, Peking 620 evrov, Šanghaj 620 evrov in Tokio 710 evrov.

Občutna rast potniškega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se v prvih mesecih leta 2014 nadaljuje. V januarju in februarju 2014 je prek letališča potovalo 15,6 odstotka več potnikov glede na lansko primerljivo obdobje.