Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

čŒe bi imeli 10 mio funtov, da bi z njimi naredili eno spremembo sveta na bolje, kaj bi naredili?

BBC-jeva nagrada Longitude Prize 2014 je izziv z nagradnim skladom 10 milijonov funtov, katere namen je rešiti eno od šestih najbolj perečih vprašanj sodobnega časa: vprašanji pomanjkanja hrane in pitne vode, probleme s področja medicine kot so paraliza, demenca in učinkovitost antibiotikov; ter problem onesnaževanja okolja pri transportu, zlasti na daljše razdalje, pri letenju.

panthera_kokpit_img_2878.jpgPipistrel je bil izbran s strani novega Longitude komiteja kot eden od šestih finalistov v tekmovanju. Postavljeni izziv je: »Kako leteti, ne da bi onesnaževali okolje?«

čŒe bodo izpusti CO2 iz letalskega prometa še naprej naraščali kot do sedaj, bo čez 50 let njihova posledica že 15% vsega globalnega segrevanja zaradi človekovih dejavnosti.

To težavo je nujno potrebno odpraviti, če želimo ustaviti podnebne spremembe in njihov škodljiv vpliv na okolje. Izziv, ki ga postavlja Longitude prize, je zgraditi letalo z nič ali karseda malo ogljikovimi izpusti in posledično škodljivimi učinki na naš planet. Letalo mora biti sposobno preleteti razdaljo od Londona do Edinburgha s hitrostjo, ki je primerljiva drugim sodobnim letalom.

Več o tekmovanju: http://www.longitudeprize.org/

Več o prireditvi in oddaji:

panthera_img_1926.jpgTelevizijska serija Horizon na kanalu BBC že 50 let raziskuje znanstvene teme in izzive sodobne znanosti, ki imajo lahko vpliv na prihodnost našega okolja in ljudi v njem.

Zgoraj omenjena posebna epizoda serije Horizon, »The Longitude Challenge«, razpisuje nagrado 10 milijonov britanskih funtov (»Longitude Prize 2014«).  Nagrado je razvila Nesta s partnerjem-sponzorjem Technology Strategy Board, z namenom najti rešitve na izzive sodobne znanosti. Longitude Prize 2014 obeležuje 300-letnico prvotne nagrade Longitude prize, ki jo je  leta 1714 razpisala britanska vlada za tistega, ki bi izumil zanesljivo metodo za določanje zemljepisne dolžine ladij na čezoceanskih potovanjih. Osvojil jo je John Harrison za metodo s kronometrom šele leta 1765.

Več informacij:

http://www.bbc.co.uk/programmes/b044mkxt

Seveda ste lepo vabljeni, da gledate oddajo na kanalu BBC2 jutri, v četrtek 22. maja ob 22:00 (21:00 po lokalnem času) in glasujete za Pipistrel na http://www.longitudeprize.org/prize

Glasovanje poteka preko interneta od 22. maja do 25. junija.