Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Indija za Slovence še bolj dostopna

air_india_img_8262.jpgŠtevilo potnikov v letalskem prometu je lani prvič preseglo tri milijarde. To pomeni, da je z letali potovalo 42 % svetovne populacije, kar 60 % celotnega letalskega prometa na svetu pa so opravila tri letalska združenja, med njimi največ Star Alliance, ki združuje 27 letalskih prevoznikov. Od 11. julija letos tudi indijskega nacionalnega letalskega prevoznika Air Indio.

Zgodovina Air Indie sega v leto 1932, ko je bila ustanovljena njena predhodnica Tata Airlines. Air India velja za nosilca razvoja letalske industrije na indijski podcelini in je v najboljših časih zaposlovala 23.000 ljudi. S prestrukturiranjem, ki se je začelo po združitvi z India Airlines leta 2007 in odprodajo neosnovnih dejavnosti, pa se bo število zaposlenih ustalilo pri 9000.

air_india_img_8299.jpgLetalska družba Air India v mrežo Star Alliance dodaja skupno 378 dnevnih letov in več kot 40 novih destinacij v Indiji. Letijo na 89 mednarodnih letih v 23 držav, vozlišči pa imajo v New Delhiju in Mumbaju. Pred kratkim so začeli leteti v Rim in Milano, odprli pa bodo tudi linijo v Moskvo.

Rohit Nandan, predsednik in direktor Air Indie, je za slovenski letalski portal povedal, da čakajo na dovoljenje za lete pod skupno oznako (code share) z Adrio Airways, ki naj bi ga dobili v kratkem. »Sodelovanje s prevoznikom Air India se je v letu 2013 opazno okrepilo. Beležimo skoraj 70% rast prometa med prevoznikoma glede na predhodno leto. Rast je rezultat poglobljenega komercialnega sodelovanja med Adrio Airways in Air India, kot tudi  rezultat vzpostavitve lastne prodaje Adrie Airways v Indiji. Implementacija codeshare dogovora, ki smo ga podpisali v lanskem letu, bo možna šele po zaključku meddržavnih administrativnih postopkov. Objava datuma pričetka letenja je sedaj žal še preuranjena. Sporazum bo dodatno vzpodbudil pretok letalskih potnikov med Slovenijo in Indijo.« so sporočili iz Adrie in dodali, da se veselijo, da se trend rasti v letošnjem letu nadaljuje.

star_alliance.pngZ vključitvijo prevoznika Air India se je tržni delež združenja Star Alliance v Indiji povečal na 30 odstotkov. Air India sicer na domačem trgu raste za 15-18 % letno, na tujih trgih pa 10-12 % letno. Tak trend naj bi se nadaljeval do konca desetletja, je napovedal Nandan. V tujini ustvarijo 65 % prihodkov. S. Venkart, finančni direktor Air Indie, je povedal, da so prihodki družbe v poslovnem letu 2013/14 znašali 3 milijarde dolarjev, v letu 2014/15 pa pričakujejo 3,5 milijarde dolarjev prihodkov. Izguba v teh dveh obdobjih se bo s 700 milijonov dolarjev leta 2013/14 zmanjšala na 200 milijonov dolarjev v letošnjem poslovnem letu. Na domačem trgu ima Air India 19-20 % tržni delež. Na leto odprejo 5-7 novih destinacij, na njih pa bodo leteli z eno najmlajših flot na svetu.

air_india_b787_img_8320.jpgNjihova letala, v svoji floti jih imajo 95, so v povprečju stara 4,5 let. V zadnjih dveh letih so dobili 15 Boeingov 787, še 12 pa jih pričakujejo do konca leta 2016. Po besedah Nandana je to letalo, ki »spreminja igro«. Tiho, udobno in varčno, kakršno je, je potnikom priraslo k srcu in z njim želijo leteti, pravi. Prav zares je letenje z dreamlinerjem posebno doživetje. Okna, ki so trikrat večja kot v B747-8I, potnikom ponujajo razgled in občutek, kot da sedijo na terasi visoko nad oblaki.

»To je pomemben dan za nas. Že več facebook.jpglet smo govorili, da potrebujemo močnega domačega letalskega prevoznika na indijskem trgu, in s sprejemom Air Indie v družino Star Alliance sm o ta cilj dosegli. Smo prvo združenje, ki ima članico iz Indije,« je povedal generalni direktor združenja Star Alliance Mark Schwab.

zarja_img_7982.jpgIndija je peti največji domači letalski trg na svetu, zato v Star Allianceu dopuščajo možnost, da bi v Indiji poiskali še enega partnerja. Še prej pa bodo po besedah Schwaba poiskali novega partnerja v Braziliji, saj so po združitvi TAM-a s prevoznikom LAN tam ostali brez prevoznika. Najverjetnejša nova članica iz Brazilije bo Avianca Brazil, dogovarjajo pa se tudi z drugimi letalskimi družbami. Poleg Brazilije si želijo novega člana tudi v Rusiji, ki bo razširil njihovo notranjo mrežo.

air_india_img_8281.jpgV Indiji nove destinacije vključujejo industrijski vozlišči Aurangabad in Vadadora, mesto Indore, kjer je veliko farmacevtskih tovarn, tekstilno in inženirsko središče Koimbatore ter Džamnagar, indijsko »naftno mesto«. Air India leti tudi v priljubljene turistične kraje, kot so Goa, Koči, Madurai in Džajpur. Air India je lani prepeljala 15,41 milijona potnikov. V svojo mrežo postopoma vključujejo tudi manjša mesta v Indiji. Na svetovni ravni imajo potniki dodatno korist od večje izbire prog, ki prek indijske podceline povezujejo Severno Ameriko, Evropo, Azijo in Avstralijo.

Star Alliance združuje 27 letalskih prevoznikov, ki dnevno opravijo več kot 18.500 letov na 1316 destinacij v 192 državah.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

Fotogalerija FB