Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Airbus v Farnboroughu rekordno

Evropski proizvajalec letal Airbus si je na letalskem sejmu v Farnboroughu blizu Londona, ki se je začel v ponedeljek, zagotovil naročila oz. zaveze o nakupu 496 letal, ki so po kataloških cenah vredna več kot 75 milijard dolarjev. To je naš najboljši sejem v Farnboroughu doslej, pravijo v družbi. Boeing je zakoličil za 40 milijard dolarjev poslov.

a350_wingbox_cbce304c3d.jpg"To je najboljši sejem v Farnboroughu v zgodovini Airbusa in tretji največji, če upoštevamo še sejem v Parizu," je na novinarski konferenci v okviru sejma dejal glavni izvršni direktor Airbusa Fabrice Bregier.

Z lizinško družbo Hongkong Aviation Capital so danes podpisali dogovor o nakupu 70 ozkotrupnih potniških letal A320neo, ki so po kataloških cenah vredna 7,72 milijarde dolarjev (5,7 milijarde evrov), vendar družbe pri takšnih nakupih običajno dobijo popust. Kot je pojasnil prvi mož družbe Donal Boylan, so se za nakup teh letal odločili zaradi njihove energetske varčnosti.

Drugi največji letalski prevoznik v Rusiji Transaero se je medtem zavezal, da bo kupil 20 airbusov A330 v skupni vrednosti 5,3 milijarde dolarjev (3,9 milijarde evrov). Med njimi je več kot polovica najnovejših modelov A330neo, ki se ponašajo z varčnejšimi motorji.

b787_img_0804.jpgV štirih dneh je Airbus tako dobil za 75 milijard dolarjev (55,5 milijarde evrov) naročil oz. zavez o nakupih letal.  "Jasni zmagovalec šova je Airbus," je dejal analitik Deutsche bank Myles Walton.

Boeing je zakoličil dogovore o nakupu 201 letala v skupni kataloški vrednosti dobrih 40,2 milijarde dolarjev (29,7 milijarde evrov). Airbus je po številu naročil tako zmanjšal letošnji zaostanek  za Boeingom - pred sejmom so letalske in lizinške družbe pri Airbusu od začetka leta naročile 290 letal, pri Boeingu pa 499 letal. Zdaj je to razmerje pri 648 proti 783.

Kos pogače si je na sejmu odrezal tudi brazilski Embraer, tretji največji komercialni proizvajalec letal na svetu. Dobil je za nekaj milijard dolarjev naročil regionalnih letal, med njimi tudi za novo ozkotrupno letalo E195-E2.

Manj sreče so imeli ljubitelji vojaških letal, ki so na sejmu pogrešali dolgo pričakovanega lovca F-35. Ameriška vojska je v torek sporočila, da ga ne bo poslala v Farnborough, saj je požar na motorju prizemljil celotno floto. Gre za še eno sramotno prepreko v najdražjem programu Pentagona doslej, piše AFP.

Foto: Airbus