Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Etihad naj bi pogajanja o nakupu Alitalie zaključil do konca julija

Letalski prevoznik iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways namerava pogajanja o nakupu 49-odstotnega deleža italijanskega prevoznika Alitalia končati do konca julija, je pred dnevi pojasnil prvi mož ene najhitreje rastočih letalskih družb na svetu James Hogan. Ob tem je poudaril, da je treba velikost Alitalie najprej spraviti v prave okvire.

etihad.jpgEtihad je dogovor o pogojih nakupa 49-odstotnega lastniškega deleža z italijanskim nacionalnim letalskim prevoznikom dosegel že konec junija. Takrat so napovedali, da nameravajo pogodbo dokončno doreči v naslednjih dneh, a se je proces nekoliko zavlekel.

"Vsi smo osredotočeni na konec tega meseca. V skladu z našim dogovorom imamo na voljo več časa, a smo osredotočeni na konec meseca," je med obiskom v Italiji dejal Hogan, ki je zagnal novo Etihadovo linijo med Abu Dabijem in Rimom.

A vse, kot kaže, ne bo šlo gladko. "Smo v sklepni fazi pogajanj. Velikost letalske družbe moramo spraviti v prave okvire. Teh pogajanj se ne lotevamo, če nismo prepričani, da bo letalski prevoznik postal dobičkonosen. čŒe bomo (posel) končali, ga bomo končali s pravimi temelji. Ključno vprašanje je doseči prave stroškovne temelje," je bil jasen Hogan.

Finančne podrobnosti posla uradno niso znane, mediji pa poročajo, da naj bi Etihad za 49 odstotkov Alitalie odštel okoli 560 milijonov evrov, v prihodnje pa naj bi v razvoj družbe vložili še 660 milijonov evrov.

Alitalia naj bi se v zameno prestrukturirala, zato vodstvo družbe, ki trenutno zaposluje 12.800 ljudi, nadaljuje pogajanja s sindikati o ukinitvi 1600 delovnih mest.

Etihad, ki je v lasti vladarske družine Al Nahjan iz emirata Abu Dabi, od ustanovitve leta 2003 skokovito raste. Med drugim ima lastniške deleže v družbah Air Serbia, Jet Airways, Air Seychelles, Aer Lingus in Air Berlin.