Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Bruselj odobril pomoč za prestrukturiranje poljskega Lota

Evropska komisija je danes odobrila pomoč za prestrukturiranje poljskega nacionalnega letalskega prevoznika Lot v višini 804 milijone poljskih zlotov (193,6 milijona evrov), ki jo namerava zagotoviti poljska država. V Bruslju so ocenili, da je pomoč skladna s pravili EU o državnih pomočeh.

lot-polish-airlines.jpgEvropska komisija je presodila, da bo načrt prestrukturiranja Lotu na dolgi rok omogočil preživetje, pri čemer ne bo prišlo do neupravičenega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu EU, so zapisali v sporočilu.

"Lot je pripravil kredibilen program prestrukturiranja, ki mu omogoča, da v bližnji prihodnosti postane družba, ki je sposobna preživeti. Hkrati se odpoveduje nekaterim dobičkonosnim linijam in t.i. slotom za vzletanje in pristajanje na več močno zasedenih letališčih, kar daje priložnost tekmecem in zmanjšuje raven izkrivljanja trga, do katerega pride zaradi pomoči," je ob tem ocenil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

Lot, ki zaposluje okoli 1800 ljudi, se v zadnjih letih sooča z velikimi težavami. Izgubo beleži vse od leta 2008, ko je izbruhnila svetovna finančna kriza, težave pa ima tudi z likvidnostjo.

Komisija je maja lani Lotu začasno odobrila državno pomoč v obliki kratkoročnega posojila v višini 400 milijonov zlotov (95,9 milijona evrov), a je moral Lot v zameno pripraviti načrt, kako se namerava vrniti k dobičkonosnosti.

b767-300_lot.jpgPoljska je junija lani komisiji predložila načrt prestrukturiranja, v okviru katerega je priglasila skoraj 200 milijonov evrov visoko dokapitalizacijo, s katero bi denarno podhranjenemu Lotu pomagala financirati prestrukturiranje.

Komisija je nato novembra sprožila preiskavo o pomoči, zdaj pa je ugotovila, da je skladna z evropskimi pravili. Program prestrukturiranja po ocenah komisije temelji na realnih predpostavkah, poslovni rezultati iz lanskega leta pa že kažejo izboljšanje.

Dobro novico je ta mesec iz Bruslja dobil tudi slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways. Evropska komisija je presodila, da štiri dokapitalizacije med letoma 2007 in 2011 , ki jih je dobila slovenska letalska družba, bodisi ne predstavljajo državnih pomoči bodisi gre za dovoljeno državno pomoč.

Foto: wikipedia