Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Fraport z gradbenim dovoljenjem za novi terminal

air_china_frankfurt_img_7944.jpgFrankfurtsko letališče je še korak bliže izgradnji novega terminala. Upravljalec letališča Fraport, ki je po uradnih podatkih najresnejši kandidat za nakup Aerodroma Ljubljana, je dobil gradbeno dovoljenje za tretji terminal. Prvi del novega terminala naj bi začeli uporabljati najpozneje leta 2021, je danes dejal prvi mož Fraporta Stefan Schulte.

frankfurt_img_7931.jpgčŒeprav naj bi bila zmogljivost obstoječih terminalov leta 2020 izčrpana, projekta gradnje novega potniškega terminala na južni strani največjega nemškega letališča, ki velja za eno najpomembnejših evropskih vozlišč, ne podpirajo vsi. Vladajoča črno-zelena koalicija v zvezni deželi Hessen, kjer se nahaja Frankfurt, želi namreč še enkrat preveriti, ali je novi terminal zares nujen. To je zapisala celo v koalicijsko pogodbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi terminal bo trenutno zmogljivost frankfurtskega letališča povečal za 25 milijonov potnikov. Za potrebe novega terminala bodo predvidoma zgradili 75 parkirnih mest za letala tik ob letališki stavbi in na letališki ploščadi ter spremljajočih voznih poti na letališki ploščadi, je zapisano na spletni strani Fraporta.

Za gradnjo prve faze tretjega terminala naj bi odšteli okoli 1,2 milijarde evrov, dodatnih 500 milijonov evrov pa naj bi porabili za infrastrukturo, ki bo terminal povezovala z obstoječimi zgradbami, avtocestami in parkirišči, so lani po poročanju agencije Bloomberg ocenili v Fraportu.

frankfurt_img_7942.jpg"Pravica do gradnje ne pomeni dolžnosti gradnje," je po poročanju dpa dejal gospodarski minister v zvezni deželi Hessen Tarek Al-Wazir. Moti ga predvsem vrednost investicije. "Glede na obseg investicije v vrednosti več kot dve milijardi evrov in domnevno negotovost glede na prihodnji razvoj letalstva je nujno preveriti trenutno potrebo po novem terminalu. Jasno je pa seveda tudi, da je to na koncu odločitev upravljalca letališča," je dejal.

facebook.jpg Na frankfurtskem letališču so julija kljub številnim vremenskim nevšečnostim zabeležili največ potnikov doslej. Njihovo število je na letni ravni naraslo za 2,3 odstotka na skoraj 5,9 milijona, obseg prepeljanega tovora in pošte pa se je povečal za 1,2 odstotka na dobrih 178.700 ton. Letno v povprečju zabeležijo 65 milijonov potnikov.