Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kriza v Ukrajini ni prispevala k bistvenem povečanju zračnega prometa v Sloveniji

V slovenskem zračnem prostoru je letos do 3. avgusta letelo 152.438 letal. Kontrola zračnega prometa v poletni sezoni beleži rast prometa, k čemur pa ni bistveno prispevala kriza v Ukrajini. Pojavilo se je sicer nekaj prevoznikov, ki prej niso pogosto leteli skozi naš zračni prostor, npr. Malaysia Airlines, a teh preletov ni veliko.

kzps_img_2173.jpgKontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS) v letošnji poletni sezoni beleži rast zračnega prometa. Najbolj obremenjeni dnevi so sobote - zadnjo soboto v juliju se je dnevni promet povzpel celo na 1353 letal, kar predstavlja največje število letov od ustanovitve slovenske kontrole zračnega prometa.

Najmanj prometa v letošnjem letu so zabeležili na prvi dan leta, ko je število letov znašalo 341. Zamude v prometu so v slovenskem zračnem prostoru letos znašale samo 0,3 sekunde na let, kar je v evropskem merilu neznatna vrednost, so na KZPS pojasnili za STA.

Zaradi pomembne geografske lege Slovenije, ki se nahaja na poti med zahodno Evropo in jugovzhodnim delom evropske celine oz. Azijo, letalniki preko našega ozemlja z jugovzhoda ne letijo le proti vsem pomembnim nemškim in angleškim letališčem, temveč tudi proti vsem prestolnicam srednje Evrope.

V obratni smeri prometni tokovi najpogosteje vodijo od zgoraj navedenih letališč do letališč v Turčiji, Grčiji, na Cipru in Bližnjem vzhodu. Velik vpliv na zračni promet nad Slovenijo imata tudi rimsko in dunajsko letališče.

kzps_img_2119.jpgTo so najintenzivnejši prometni tokovi, sicer pa KZPS preko slovenskega ozemlja vodi tudi letala na poti iz ZDA v Azijo in naprej v Avstralijo. K povečanem prometu v poletnih mesecih prispevajo tudi bližnje turistične destinacije, predvsem na hrvaški jadranski obali, kamor sodijo letališča Zadar, Split in Dubrovnik.

Zaradi krize v Ukrajini v KZPS niso zaznali povečanja zračnega prometa nad Slovenijo. Pojavilo se je sicer nekaj prevoznikov, ki pred tem niso ravno pogosto leteli skozi slovenski zračni prostor, npr. Malaysia Airlines, katere letalo je bilo nedavno sestreljeno na vzhodu Ukrajine, Air India, Singapore Airilines in Thai Airlines, a gre za majhno število preletov, približno osem letov dnevno.

Na rast prometa vplivata predvsem odprtje zračnega prostora nad Kosovom in politična nestabilnost v državah na severu Afrike, ki je znova turistično oživila Grčijo in Ciper.

čŒisti prihodki od prodaje KZPS so lani znašali 32,5 milijona evrov. Letos načrtujejo višje prihodke od prodaje v primerjavi s predhodnim letom, a bi bila v luči dejstva, da se trenutno nahajajo sredi prometne poletne sezone, vsakršna bolj natančna napoved prehitra, so še pojasnili za STA.

Kontrola zračnega prometa Slovenije je v 100-odstotni državni lasti. Pristojna je za varno, kakovostno in učinkovito vodenje in kontrolo zračnega prometa v vseh fazah letov zrakoplovov in varnega poteka prometa na letališčih, izdajanje letalskih informacij in nadgradnjo, uvedbo ter vzdrževanje sistemov in naprav za vodenje in kontrolo zračnega prometa.