Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel predstavlja novo generaciji električnih letal

pipistrel_wattsup_img_0249.jpgOb praznovanju 25. obletnice obstoja bo podjetje Pipistrel premierno predstavilo inovativen koncept šolskega dvosedežnega električnega letala WATTsUP na letalski prireditvi »Salon de Blois« v Franciji od 30. do 31. avgusta 2014. Also in English

pipistrel_wattsup_img_0085_2.jpgModel WATTsUP, ki predstavlja naslednjo generacijo Pipistrelovih električnih letal, je bil razvit v sodelovanju s podjetjem Siemens AG, ki je zagotovilo glavne komponente električnega pogona. Prav vsak posamezen element letala je bil izpopolnjen z namenom, da bi bil lažji, bolj učinkovit in bolj zanesljiv. 85 kilovatov močan električni motor tehta le 14 kilogramov in je močnejši od priljubljenega Rotaxovega motorja 912, ki se sicer uporablja pri ultralahkih in lahkih športnih letalih.

pipistrel_wattsup_img_0174.jpg17 kilovatih ur močan baterijski komplet je z novo generacijo Pipistrelove tehnologije upravljanja energije ter baterij zasnovan tako, da se lahko bodisi zamenja v nekaj minutah ali pa napolni v manj kot uri. V primeru odpovedi enega seta baterij ga popolnoma nadomesti drugi. Letalo je zasnovano na osnovi preizkušenih Pipistrelovih letal kakršnih nekaj sto leti po vsem svetu.

Zmogljivost dvosedežnega električnega vadbenega letala WATTsUP je prilagojena potrebam letalskih šol. Odlikujejo ga kratka vzletna razdalja, dviganje z več kot 5 metri na sekundo in zmožnost letenja najmanj eno uro z dodatno 30-minutno rezervo. Letalo WATTsUP je prilagojeno letenju v t.i. »šolskih krogih«, tako da se pri vsakokratnem spuščanju povrne 13% energije, kar povečuje trajanje letenja, poveča kot spuščanja in omogoča pristanke na kratke steze.

pipistrel_wattsup_img_0237.jpgIvo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, pravi: »Ob nenehni rasti stroškov goriva je nujno, da zmanjšamo stroške šolanja pilotov. Naša rešitev je prvo povsem električno vadbeno letalo! Tehnologija, ki smo jo razvili prav za to letalo, zniža začetne stroške poučevanja pilotov za kar 70% in letenje naredi bolj dostopno kot kdajkoli do sedaj. Omogoča šolanje na kratkih stezah brez emisij CO2 in brez hrupa, kar bo končno omogočilo šolanje tudi v urbanih okoljih, saj bo skoraj neslišno in nemoteče.

Letalo WATTsUP izpolnjuje Evropske kriterije ultralahkih letal in mednarodne tehnične kriterije lahkih športnih letal (LSA), kot tudi standarde za električne letalske pogone. Letalo je že pridobilo certifikat v Franciji. Pričakujemo, da mu bodo kmalu pipistrel_wattsup_img_0152.jpgsledili certifikati drugih držav, zlasti ZDA. V ta namen smo pri upravi ameriškega letalstva (FAA) že zaprosili za dovoljenje za šolanje na njem v kategoriji lahkih športnih letal. (S-LSA). Letalo WATTsUP je naš peti projekt na področju električnega letalstva in drugi, ki se bo serijsko izdeloval ter prodajal«.

Frank Anton, izvršni podpredsednik sektorja za velike pogonske sisteme (Executive Vice President Traction Drives, Large Drives) pri podjetju Siemens AG: “Siemens razvija električne sisteme za letalske pogone z najvišjim razmerjem med močjo in težo. Samo z inovativnostjo lahko rešujemo težave z rastočimi stroški goriv, povečanimi zahtevami potnikov in poostrenimi okoljskimi omejitvami«, pravi Frank Anton, začetnik razvoja električnega letalstva pri podjetju Siemens. Novosti, ki smo jih uporabili pri letalu WATTsUP, bodo prispevale k temu, da bo letalstvo dolgoročno postalo bolj sprejemljivo. Ker lahko pri električnih pogonih lažje upravljamo z močjo, lahko pričakujemo, da bodo v prihodnosti tudi večja letala uporabljala električni pogon. Svet postaja električen, pa naj si bo to v zraku, na tleh ali v vodi«.

Podjetje Pipistrel bo pričelo letalo serijsko izdelovati leta 2015. Predvidena tržna cena brez DDV bo pod 100,000 EUR

Slovenski proizvajalec lahkih letal Podjetje Pipistrel je bilo leta 2010 s strani EBA (združenje, ki podeljuje evropska poslovna priznanja) izbrano kot najbolj inovativno evropsko podjetje. Prvo Pipistrelovo letalo na električni pogon je poletelo leta 2007. Letalo Taurus Electro G2 prejelo Lindberghovo nagrado za najinovativnejše električno letalo, prvo štirisedežno električno letalo v zgodovini, Taurus G4 pa je prejelo nagrado za zmago na tekmovanju agencije NASA »Green Flight Challenge 2011«, vredno 1,3 mil. ameriških dolarjev. Več kot 1000 Pipistrelovih letal leti v več kot 70 državah sveta. Za več informacij obiščite www.pipistrel.si .


facebook.jpg Podjetje Siemens s svojim industrijskim sektorjem (Erlangen, Nemčija) je vodilni svetovni dobavitelj inovativne in okolju prijazne avtomatizacije in pogonske tehnologije, industrijske programske opreme in storitev tehnološkega izvora. Področje delovanja sektorja pokriva celotno industrijsko vrednostno verigo, od oblikovanja proizvoda, tehnike in proizvodnje do storitev. Podjetje Siemens povečuje svojo produktivnost, učinkovitost in prilagodljivost v odnosu do strank s številnimi industrijskimi panogami. Z delovno silo podjetja – več kot 100,000 zaposlenimi – industrijski sektor zajema različne oddelke: industrijska avtomatizacija, pogonska tehnologija in center za pomoč strankam, pa tudi poslovno enoto kovinske industrije. Za več informacij obiščite: http://www.siemens.com/industry .

Foto: Pipistrel