Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria pomladila floto

adr_s5-aav_img_8837.jpgAdria je v pomladnih mesecih sprejela v svojo floto novi letali CRJ900 NextGen, poimenovali pa so ju Urška in Vesna. Povečanje flote je kot rojstvo otroka. Velik dogodek za vsako družino oziroma letalsko družbo, ki terja tudi angažiranje strokovnjakov. Tokrat so zdravnike in babice zamenjali strokovnjaki s področij tehnike, komerciale, financ in prava.  Also in English

Sramežljivo, a z velikim zanimanjem sem se z »mladenkaadr_s5-aav_img_7203.jpgma« v »porodnišnici« letal v Mirabelu v Kanadi spogledoval tudi sam. Potem ko so »birokrati« poskrbeli za pogodbe, sta morali Urška in Vesna opraviti »sistematska« pregleda. Za to je poskrbelo pol ducata Adrijinih strokovnjakov, ki so v zraku in na tleh preverili delovanje dvajsetih sistemov in opravili fizični pregled letal.

Prevzemni let Vesne sta izvedla Bombardierjev testni pilot Esteban Arias in Adrijin tehnični pilot Jernej Levičar. Na tretjem sedežu je bil letalski inženir Simon Ješe in dodatno skrbel, da je bil prevzemni let varno izpeljan. Pri prevzemu novega letala je proizvajalec dolžan prikazati normalno delovanje sistemov na letalu. Preverjanje poteka preko posebne kontrolne liste na dve uri trajajočem letu in zajema trinajst procedur. Med srečneži, ki smo lahko facebook.jpg poleteli na prevzemnem letu, sem bil tudi sam, izkušnja pa res enkratna. Kot opazovalcu se mi je najbolj vtisnil v spomin postopek, ko letalo, medtem ko leti pod velikim vpadnim kotom, pripeljejo do skorajšnje porušitve vzgona. Pilota na to opozori tresenje volana, ta pa potem spusti nos letala in let se normalno nadaljuje. Morda najbolj boleč za vse tiste, ki so prehlajeni, je test tesnjenja potniške kabine. Pri tem se izključi klimatska naprava, tlak v potniški kabini pa počasi pade. Potniki to občutijo kot močno bolečino v ušesih in utrujenost. Preverjanje se konča s samodejnim aktiviranjem adr_s5-aav_img_7104.jpgkisikovih mask v potniški kabini, ki potnikom omogočijo normalno dihanje. Preverili so tudi delovanje sistema, ki opozarja na bližino tal in prilet letala brez koles in z nepravilno nastavitvijo zakrilc. Med prevzemnim letom so zaznali napako: pojavila se je neskladnost pri delovanju zavor na levem pristajalnem kolesu. V skladu s postopki, ki jih priporoča proizvajalec Bomabardier, so jo potem odpravili.

Samo Oblak, vodja oddelka kabinskega osebja, je med prevzemnim letom pregledal lokacije in ustreznost opreme ter nalepk z navodili potnikom, delovanje komunikacijskih, svetlobnih in zvočnih sistemov ter delovanje opreme v kuhinji in toaletnih prostorih.

adria-airways.png Na tleh so inženirji opravili še testiranje sedmih različnih sistemov, ki so brez izjeme delovali brezhibno. Peter Šenk, direktor sektorja Letalske operative, je povedal, da se tehnični pregled izvrši tako, da se poleg fizičnega pregleda še preveri, ali je letalo v skladu s tehnično dokumentacijo. Prevzem letala bi zavrnili, če ne bi ustrezalo vsem tehničnim zahtevam (v primeru slabo izdelane potniške kabine ali pa nekvalitetne barve) ali če posamezni elementi ne bi bili skladni s pogodbo.

adr_s5-aav_img_0632.jpgVesna je sistematski pregled uspešno prestala. Na zaprosilo Adrie Airways je Agencija za civilno letalstvo potem izdala spričevalo o plovnosti in potrdilo o vpisu v slovenski register zrakoplovov ter s tem prižgala zeleno luč za odhod domov.

»Obe letali CRJ900 NextGen, S5-AAU/-AAV sta najeti kot novi letali. S tem Adria zaključuje program prestrukturiranja, katerega cilj je bila tudi razdolžitev družbe,« je povedala direktorica finančne službe Silva Stopar. »Adria je vzela letali v osemletni najem od družbe Falco, ki je trenutno najugodnejša in je izkazala veliko zaupanje v Adrio Airways,« je še dodala Alenka Klemen.

Na osemurnem letu iz Kanade v Slovenijo s postankom v Keflaviku na Islandiji sta Vesnina motorja, ki predstavljata tretjino vrednosti letala, popila 13 ton kerozina. Naslednji »sistematski« pregled (C-check) bodo v Adrii Tehniki opravili po 6.000 urah letenja (oz. po treh letih) in bo trajal 12 delovnih dni. Do takrat pa bosta mladenki, ki že dobra dva meseca letita po Evropi, pomenili za Adrio bolj ekonomično floto, nižje stroške, s tem pa višjo konkurenčnost.

Besedilo je bilo objavljeno v Inflight Magazinu Avgust, september 2014