Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ljubljansko letališče ne odpira le vrat do Slovenije, ampak precej širše

Fraport bo za delnico Aerodroma Ljubljana odštel 61,75 evra, kar pomeni, da bo za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov. "Iztržili smo najvišjo možno ceno in presegli začetna pričakovanja," je na novinarski konferenci po podpisu pogodbe povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc.

fraport.pngPosel bo dokončno izveden po izpolnitvi vseh odložnih pogojev, med katerimi je tudi pridobitev dovoljenja slovenskega varuha konkurence, medtem ko pridobitev dovoljenja evropskega varuha konkurence v tem postopku ni predvidena. Drugih podrobnosti glede odložnih pogojev in vsebine pogodbe Pirc ni razkril.

Predsednik uprave Fraporta Stefan Schulte je dejal, da ljubljansko letališče ne odpira le vrat do Slovenije, ampak precej širše. "Verjamemo v ljubljansko letališče," je dejal in zagotovil, da so dolgoročni investitor. Optimističen je bil tudi Pirc. "Gre za primer dobre prakse in čas bo pokazal, da je izbrani kupec sposoben zagotoviti optimalen razvoj letališča," je dejal.

Fraport namerava na ljubljanskem letališču razvijati tako potniški kot tudi tovorni promet. Njihova prva naloga bo zagotoviti še boljše storitve za potnike in investirati v modernizacijo terminala, je pojasnil Schulte. V petih letih pričakuje večje zmogljivosti za oskrbo potnikov in tovora, rast pa načrtuje tudi pri številu zaposlenih in poslovnih rezultatih.

lju_fraport.jpgZ upravo Aerodroma Ljubljana se Schulte še ni pogovoril, saj čaka, da se posel do konca izvede, je pa z delom dosedanjega vodstva zadovoljen. Prepričan je, da je skupaj z zaposlenimi opravilo dobro delo.

V Aerodromu Ljubljana so ves čas prodajnega postopka izpostavljali, da potrebujejo resnega investitorja. "To se je na koncu tudi zgodilo, kar je za lastnike, upravo in vse zaposlene v družbi zelo pomembno," je izpostavil Skobir, ki je današnji podpis pogodbe ocenil kot velik mejnik v prihodnosti razvoja letališča.

Skobir pričakuje, da bi lahko uresničili projekt drugega terminala, Schulte pa je opozoril, da bo to odvisno od doseganja zadostnega števila potnikov. Skobir je kljub temu prepričan, da se bo z novim lastnikom število linij in frekvenc ter posledično število potnikov še povečevalo.

Eden od vlagateljev, ki se je prav tako zanimal za nakup Aerodroma Ljubljana, francoski Vinci Airports, je v zadnjih dneh podvomil o transparentnosti postopka prodaje Aerodroma Ljubljana. Ker so prepričani, da niso bili obravnavani enako, so v četrtek v pismu SDH (neuspešno) predlagali, naj izpeljejo tretji krog pogajanj. Ta teden se je v bitki za Aerodrom Ljubljana pojavila tudi "skrivnostna" družba PPGAM, a ji ni uspelo.

lju_mavrica_img_7919.jpgPirc je zagotovil, da so postopek prodaje Aerodroma Ljubljana vodili pregledno in enakopravno do vseh investitorjev ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju. S tem se je strinjal tudi Schulte. Ocenil je, da gre za enega najbolj profesionalnih in transparentnih procesov privatizacije.

V edinem slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways se nadejajo dobrega sodelovanja s Fraportom. Ljubljansko letališče je matično letališče Adrie Airways, zato je Aerodrom Ljubljana kot upravljalec letališke infrastrukture eden njihovih najpomembnejših poslovnih partnerjev. Po drugi strani je tudi Adria Airways ključni partner Aerodroma Ljubljana, so sporočili iz letalskega prevoznika.

Adria Airways s Fraportom že sodeluje, in sicer na frankfurtskem letališču, ki ga upravlja Fraport. V družbi upajo, da bodo z Nemci sklenili "dolgoročno dobro sodelovanje, ki bo obema omogočalo ugodne pogoje poslovanja in rasti, tako da bosta družbi skupaj tudi v prihodnje lahko zagotavljali mobilnost regionalnega prebivalstva", so zapisali.

Aerodrom Ljubljana, ki je na seznamu 15 podjetij za privatizacijo, je v prvem letošnjem polletju zabeležil rast prometa. Število potnikov se je na letni ravni zvišalo za 3,7 odstotka na skoraj 600.000, količina oskrbljenega tovora pa za 7,6 odstotka na skoraj 9600 ton. čŒisti dobiček je znašal 516.000 evrov, kar je 74,6 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček iz poslovanja pa je padel za 0,5 odstotka na 2,8 milijona evrov.

Kot so pojasnili v družbi, je dosežen dobiček iz poslovanja obdobni načrt presegel za 36,8 odstotka, vendar pa dobro poslovanje in višji realizirani finančni prihodki niso nadomestili negativnega učinka opravljene slabitve naložbe v družbo za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki je v skoraj polovični lasti Aerodroma Ljubljana. Slabili so jo za dobra 2,7 milijona evrov.

facebook.jpg Prvo letalo je na Letališču Brnik, ki se danes imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, pristalo 24. decembra 1963, redni letalski promet pa je bil vzpostavljen 9. januarja 1964. Z brniškega letališča lahko potniki danes potujejo z osmimi rednimi prevozniki, med poletjem pa z rednimi leti dodatno povezavo zagotavlja prevoznik Israir Airlines, ki leti v Tel Aviv. Kar široka je tudi čarterska ponudba.

Fraport upravlja enega najpomembnejših letalskih vozlišč na svetu - letališče v Frankfurtu. Lani so na ravni skupine ustvarili 2,56 milijarde evrov prihodkov in 236 milijonov evrov čistega dobička. Trenutno upravljajo deset letališč po vsem svetu, npr. v Turčiji, Senegalu, Savdski Arabiji, Rusiji in Bolgariji.

Besedilo: Franja Zagorc in Tinkara Zupan, STA