Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pristojni ministri o zagotavljanju nadaljnje helikopterske nujne medicinske pomoči

Minister za obrambo Janko Veber je danes, 3. oktobra, gostil delovni sestanek, ki so se ga zaradi skorajšnje uveljavitve Uredbe komisije EU o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalske operacije (Uredba 965) udeležili še ministrica za zdravje Milojka Kolar, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Ministri so se dogovorili, da bodo do 28. oktobra letos, ko ta uredba stopi v veljavo, sprejeli pravilnik o plovnosti in letalskih operacijah državnih zrakoplovov in s tem povezanim letalskim osebjem ter pravili letenja.

ministri_hnmp_vir_mors.jpgCilj Uredbe komisije EU o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalske operacije je, da določi in ohranja visoko in enotno stopnjo varnosti civilnega letalstva v Evropi. Slovenija uporablja za misije za nadzor okolja, iskanje in reševanje, medicinske lete in evakuacijo helikopterje Slovenske vojske in Policije, vendar trenutno še nima v veljavi izvedbenega predpisa, ki bi podrobneje urejal opravljanje takšnih nalog. Zato je minister za obrambo Janko Veber danes gostil delovni sestanek s kolegi z drugih ministrstev, in sicer z ministrstva za zdravje kot nosilca dejavnosti helikopterske nujne medicinske pomoči, ministrstva za notranje zadeve, ki skupaj z obrambnim opravlja helikopterske prevoze, in z ministrstva za infrastrukturo, ki usklajuje pripravo izvedbenega predpisa. Kot je po sestanku pojasnil minister Janko Veber, so »poskušali uskladiti poglede na tehnični pravilnik, ki ga je treba sprejeti do 28. oktobra in bi omogočal letalnikom Slovenske vojske in facebook.jpg Policije udeležbo pri hitri nujni medicinski pomoči. Poskušali bomo ta rok ujeti, v nadaljevanju pa nas čaka zahtevnejša naloga, kako skladno z uredbo urediti financiranje.«

bell_412_resevanje_v_gorah.jpgKot je pojasnil minister Veber, bodo v Pravilnik o plovnosti in letalskih operacijah državnih zrakoplovov in s tem povezanim letalskim osebjem ter pravili letenja vnesli uveljavljene rešitve, ki so se izkazale kot dobre, saj omogočajo večnamensko uporabo helikopterjev Slovenske vojske in Policije, njuni pripadniki pa imajo tudi bogato znanje in izkušnje. Poudaril je, da je to najracionalnejša rešitev. »S pravilnikom želimo doseči, da ne bo nič drugače, kot je bilo doslej, saj želimo ohraniti sedanji sistem. Financiranje ta hip poteka tako, da zavarovalnica pokriva stroške prevoza. V prihodnosti bi morali proučiti, ali bi bilo ta sredstva mogoče pripeljati v proračun in tudi neposredno iz proračuna poravnavati obveznosti. To razpravo bo treba opraviti še letos, tako da bi bil leta 2015 tudi sistem financiranja lahko skladen s to uredbo,« je še pojasnil minister Veber in dodal, da se bodo pristojni ministri ponovno srečali naslednji teden.

Vir: MORS