Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Svetovni hub v Dubaju

Oblasti v Dubaju gradijo največje letališče na svetu, ki so ga poimenovali kar World Central. Letališče Al Maktoum International Airport, DWC bo sprejelo kar 260 milijonov potnikov na leto.

dubai-dwc.jpgPotniški promet se danes odvija na osrednjem dubajskem letališču Dubai International Airport, transportni del prometa pa so že leta 2010 začeli preusmerjati na DWC. Tja leti tudi letalska družba FlyDubai.

Trenutno terminal na DWC omogoča oskrbo pet milijonov potnikov letno. V prihodnjih letih bo dubajska vlada v projekt vložila še 32 milijard dolarjev. Skupno bosta obe dubajski letališči tako lahko oskrbeli 360 milijonov potnikov na leto, milijon na dan torej.

DWC bo imel pet vzletno pristajalnih stez in dva terminala. Vsak od njiju bo sprejel dobrih 120 milijonov potnikov na leto in imel 200 izhodov za vkrcavanje potnikov v širokotrupna letala ter parkirna mesta za 100 letal A380. Steze bodo dolge do 4,5km. V primeru dodatne potrebe lahko zgradijo še dva dodatna terminala enakih velikosti. Družba Emirates, ki sedaj leti izključno v DIA, naj bi se na DWC preselili do leta 2020.

Terminali in avle bodo povezani z vlaki v mesto pa bosta vozili dve liniji podzemne železnice.

Grafika: DWC