Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

dan_letalstva_sv_dsc3076.jpgDanes so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, župana občin Brežice in Sevnica, podžupanja občine Krško ter predstavniki lokanih skupnosti.

dan_letalstva_sv_osterman_dsc2994.jpgNa slovesnosti je zbrane nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen vojaškega  letalstva. »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil, saj so naloge, ki jih opravljate, izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom. Vaša pomoč ni bila potrebna samo v Sloveniji; ob majskih poplavah ste bili v Srbijo ter Bosno in Hercegovino napoteni z nalogo pomagati v poplavah prizadetim tamkajšnjim prebivalcem. S posnetkom reševanja dojenčka v Bosni in Hercegovini ste ime Slovenske vojske in njenih pilotov ponesli v svetovne medije ter se po izboru ene izmed spletnih strani uvrstili med posnetke z najmočnejšim sporočilom leta 2014,« je povedal generalmajor dr. Osterman.

dan_letalstva_sv_dsc2988.jpgSpomnil je tudi na začetek delovanja letaskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste teritorialne obrambe s helikopterjem Gazela ter na velik zgodovinski pomen slovenskega letalstva, saj je bil prvi slovenski polet bratov Rusjan že leta 1909, le šest let po prvem poletu z motornim letalom na svetu.

dan_letalstva_sv_dscn5432.jpg

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za štiri operativne pilote, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah, dva v 151. helikopterski eskadrilji in dva v 152. letalski eskadrilji. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj pilotom vročil letalski znak Krilca.

facebook.jpg Slovesnost, ki jo je povezovala Jasmina Spahalič‡, so kulturno oblikovali kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalna glasbena skupina Liquf iz Mirne doline pri Sevnici s svojima skladbama Ja Vejž De in Krila. V čast dneva slovenskega vojaškega letalstva se je prireditev končala s preletom letal slovenskega in madžarskega vojaškega letalstva.

dan_letalstva_sv_dsc3116.jpg

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško ter mitraljirala avstrijske enote. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918.

Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega.

dan_letalstva_sv_dsc3119.jpg

V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest  enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora.  Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Foto: 15. PVL

Foto iz zraka: 152. Letalska Eskadrilja