Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways Tehnika ni uspela s pritožbo zoper Adrio Airways

Kranjsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbo Adrie Airways Tehnika proti Adrii Airways zaradi nevplačanega kapitala ob ustanovitvi, skupaj z obrestmi vredno več kot 12 milijonov evrov. Sodba še ni pravnomočna, v Adrii Airways Tehnika pa bodo o pritožbi še razmislili, je danes poročal Radio Slovenija. 

adr_crj_900_img_0222.jpgV Adrii Airways Tehnika so prepričani, da je bila družba ob ustanovitvi leta 2010 oškodovana. Kot je za radio dejal glavni izvršni direktor družbe Maks Pele, gre za osnovni kapital, ki ga podjetje ni nikoli dobilo in iz tega izhaja glavnina težav družbe - pomanjkanje obratnega kapitala in težave v poslovanju.

Z odločitvijo sodišča se zgodba za Adrio Airways Tehnika sicer ni končala. Zdaj v družbi razmišljajo, ali se bodo odločili za pritožbo zoper odločitev sodišča ali pa bodo iskali dogovore. "Mi želimo zgolj, da se popravi krivica, da pridemo do kapitala, ki nam bo olajšal sprotno poslovanje. Nam je v končni fazi vseeno, iz katerega naslova to pride," je za Radio Slovenija še dejal Pele.

aat_img_5645.jpgPredsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur je za STA danes dejal, da so z odločitvijo sodišča zadovoljni. "Po pravici povedano smo jo pričakovali, saj je bilo že od samega začetka jasno, kako se bo izšlo, saj sama tožba nima prav nobene realne osnove. Seveda smo prepričani v uspeh tudi na višjih ravneh," je povedal.

Adria Airways Tehnika je bila ustanovljena leta 2010 kot družba z omejeno odgovornostjo z zakonsko minimalnim kapitalom v višini 7500 evrov. Adria Airways, ki jo je tedaj vodil Tadej Tufek, je nanjo kot stvarne vložke prenesla neopredmetena sredstva, zaloge in dobro ime. Vse od svoje ustanovitve in izločitve iz Adrie Airways pa družba nima zadostnega obratnega kapitala.

Zato je Adria Airways Tehnika pred približno dvema letoma tožila svojo ustanoviteljico. V začetku lanskega decembra je na kranjskem okrožnem sodišču potekal prvi narok. Poravnava med družbama takrat ni uspela, sodnik pa je zavrnil predloge za dodatna zaslišanja. Sodbo, v kateri je odločil v prid Adrii Airways, je sodnik spisal v dobrem mesecu in pol.

Adria Airways Tehnika je sicer v postopku prodaje. Rok za oddajo ponudb je zaradi izkazanega dodatnega interesa podaljšan do začetka marca. Lastnika, Aerodrom Ljubljana in PDP, sta prejela dve zavezujoči ponudbi, neuradno naj bi ju oddali družbi Express Airways in Avia Solutions.