Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Država pripravila del ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v Republiki Sloveniji

Ko se bodo ti ukrepi realizirali, bo Adria Airways obremenjena z nižjimi stroški. Prihranki bi po izvedbi vseh ukrepov na letnem nivoju ob upoštevanju načrtovanega naleta za leto 2015 in ob upoštevanju planiranih prepeljanih potnikov v letu 2015 znašali okrog 700.000 EUR so za sierra5 sporočili iz Adrie.

Adria je v Programu poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki ga je jeseni 2011 potrdila tudi Vlada Republike Slovenije, med ukrepi, ki so po večini v odgovornosti družbe same, adr_crj200_deicing_img_1757.jpgpredvidela tudi ukrepe, za katere je odgovorna Republika Slovenija. Družba je v postopku prestrukturiranja implementirala skoraj vse predvidene ukrepe, na katere je imela vpliv. Nekatere svoje obveznosti je do sedaj izpolnila tudi Republika Slovenija, več pa jih je v pripravi.

Adria Airways je v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije in z Javno agencijo za civilno letalstvo leta 2013 optimizirala odletno proceduro proti severozahodu. V kratkem  bodo optimizirali tudi odletno proceduro proti jugovzhodu, dolgoročno pa želijo optimizirati še priletne procedure z jugovzhoda in dodatno skrajšati odletno proceduro proti severozahodu. Optimizacija priletno-odletnih procedur je stalni proces vezan na strukture zračnega prometa celotne Evrope. Odletno-priletne procedure se spreminjajo v dogovoru s kontrolami zračnega prometa sosednjih držav (Avstrija, Hrvaška). Skrajšanje procedur pomeni krajše potovalne čase in posledično manjšo porabo goriva.

V decembru 2014 je Vlada Republika Slovenija na predlog Javne Agencije za civilno letalstvo sprejela novo nižjo Tarifo, ki bo družbo delno razbremenila. Januarja letos pa je Javna Agencija za civilno letalstvo Adrio Airways seznanila s tem, da se pripravlja tudi novi model financiranja Agencije, ki bo dodatno znižal stroške družbe.

facebook.jpg Ministrstvo za infrastrukturo je januarja letos v pismu o nameri naznanilo, da bodo v tem letu znižali strošek terminalne navigacije na ljubljanskem letališču.

Letalske družbe v Sloveniji bodo po implementaciji ukrepov s strani Ministrstva za infrastrukturo in Javne agencija za civilno letalstvo v občutni meri finančno razbremenjene, zato bodo lažje konkurirale letalskim družbam v Evropi. Predsednik uprave Adrie Mark Anžur je ob tem za sierra5 povedal, da so se lani cene letalskih vozovnic znižale za 10%. Zniževanje lahko tako pričakujemo tudi letos.