Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Novi Air Force One bo Boeingov B747-8I

Sušno obdobje naročil za Boeingovega jumbo jeta so prekinili v Pentagonu, kjer so za potrebe Bele hiše naročili dve novi predsedniški letali.

airforce-1_vir_asrfindia.in.jpgAmeriške letalske sile so v sredo sporočile, da bodo naročili dve letali B747-8I za prevoz ameriškega predsednika. Ameriške letalske sile za prevoz predsednika ZDA trenutno uporabljajo dve letali B747-200B, model VC-25A, ki predsedniku in njegovemu spremstvu omogočata opravljanje vse nalog kar iz leteče pisarne. Po poročanju Reutersa so letalo izbrali brez razpisa, saj naj bi bil Boeing edini, ki lahko zadosti zahtevam letalskih sil in Bele hiše. Evropski Airbus z letalom A380 je tako izpadel iz tekme še preden se je ta sploh začela. Pri Boeingu so z tako odločitvijo seveda zadovoljni.

Naročilo dveh letal pa ne bo spremenilo dejstva, da proizvodnja letal B747-8 počasi ugaša. Lani niso dobili nobenega naročila za to eltalo in prav zato zmanjšujejo proizvodnjo iz 1,5 na 1,3 letala na mesec. Konec leta 2014 je imel Boeing 36 naročil za letala serije B747-8. Kataloška cena letala je 370 milijonov dolarjev. Letalske sile si sicer za nabavo dveh letal rezervirale 1,65 milijarde dolarjev.

foto: http://asrfindia.in