Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Hangarji Adrie Airways Tehnike v začetku leta polni

V družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika so s poslovanjem v prvih dveh mesecih letošnjega leta zelo zadovoljni. Hangarji so trenutno popolnoma polni, zaenkrat pa ocenjujejo, da bosta polno zasedena tudi marec in april, je za STA povedal glavni izvršni direktor družbe Maks Pele. Letos načrtujejo okoli milijon evrov čistega dobička.

aat_img_5453.jpg"S poslovanjem v prvih dveh mesecih letošnjega leta smo zelo zadovoljni. Nenazadnje zimski meseci predstavljajo našo visoko sezono. Tako prihodki kot poslovni izid sta skladna z načrtom oz. ga celo rahlo presegata," je pojasnil Pele. Pri letalskem prevozniku Adria Airways je denimo obratno - zimski meseci predstavljajo nizko sezono, zato imajo vzdrževalci takrat več dela.

Visoka sezona Adrie Airways Tehnike se začne zadnji teden v oktobru. Vse od takrat so njihovi hangarji popolnoma polni, običajno pa je v vzdrževalnih organizacijah tako do velike noči.

"Zaenkrat ocenjujemo, da bosta marec in april polna, skozi poletne mesece pa je zasedenost hangarjev trenutno še nejasna. Upamo, da nam bo kar najbolj uspelo zapolniti naše zmogljivosti tudi skozi nizko sezono. Obseg poslovanja je takrat tudi plansko ustrezno zmanjšan," je pojasnil Pele.

Adria Airways Tehnika, ki je na seznamu 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo, je že v postopku prodaje, a se je ta zavlekel. Lastnika Aerodrom Ljubljana in državna Posebna družba za podjetniško svetovanje sta rok za oddajo zavezujočih ponudb, ki naj bi ju po neuradnih informacijah oddali družbi Express Airways in Avia Solutions, zaradi interesa dodatnih ponudnikov podaljšala do 20. marca.

Pele je na vprašanje, ali jih podaljševanje postopka prodaje ovira pri delu, povedal, da predstavlja prvo oviro pri poslovanju pomanjkanje obratnega kapitala, ki traja že vse od ustanovitve dalje. "Druga ovira je nesposobnost stroškovnega prilagajanja sezonskosti poslovanja," je povedal.

Adria Airways Tehnika je v lanskem letu, ko je imela nekaj več težav, kljub temu zaključila pozitivno. Poslovni rezultati sicer še niso revidirani, je pa Pele pojasnil, da so s približno 18,5 milijona evrov prihodkov iztržili nekaj čistega dobička. Letos načrtujejo približno 19,5 milijona evrov prihodkov in milijonov evrov dobička.

Leta 2013 so ustvarili 20,7 milijona evrov prihodkov in 900.000 evrov čistega dobička.