Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V zraku nad morjem

V Kongresnem centru Bernardin, Portorož, je bil predstavljen novonastali dokumentarni film z naslovom »V zraku nad morjem«. Film govori o bogati dediščini letalstva na Slovenski Obali, ki je nastal v sodelovanju Aerodroma Portorož in zavoda Nomed.

film_foto1_jaka_jerasa.jpg

„V zraku nad morjem“ je dokumentarni film, v katerem je prikazana bogata dediščina letalstva na območju slovenske obale. Letalstvo se je razvijalo vzporedno s svetovnimi trendi letalstva in jih v začetku prejšnjega stoletja v nekaterih segmentih celo preseglo. Avtorji filma so najprej raziskali začetke letenja s hidroplani, prvimi komercialnimi linijami in pilotsko šolo v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ter se nato osredotočili na vzpostavitev prvih letalskih komercialnih linij. V nadaljevanju so prikazani prvi osnutki vzletnopristajalne steze v Sečovljah, ter se nato dotaknili zgodovinskega razvoja portoroškega letališča vse do današnjih dni.

film_foto2_jakajerasa.jpgV družbi Aerodrom Portorož d.o.o. je že dlje časa obstajala želja po združitvi pomembnih zgodovinskih kulturno tehničnih dokumentov, fotografij in drugega materiala v neko celoto. Z zavodom Nomed smo s sodelovanjem pričeli pred slabim letom in v tem relativno kratkem času zaključili obsežen projekt. Za uspešno izvedbo dokumentarnega filma so poleg ustvarjalcev, veliko pripomogli predstavniki služb in uporabnikov letališča Portorož kot tudi osebe, ki so bile pri samih pričetkih del na današnjem letališču. Kot zelo pomembni osebi je zagotovo potrebno omeniti očeta večine turistične infrastrukture v piranski občini, Antona Spinellija, ter pilota, ki je prvič pristal še na nenarejeni vzletno pristajalni stezi Drago Gabrijel (na zgornji fotografiji desno).

facebook.jpg Zavod Nomed, ki se ukvarja z video in avdio produkcijo, ter neformalnim izobraževanjem na področju kulture, veliko pozornosti posveča tudi ohranjanju in promociji kulturne dediščine. Zavedanje o pomenu zgodovine pri razvoju obalnega območja je vodilo avtorje k snemanju dokumentarnega filma o letališču Portorož. Za namen filma so zbrali številno arhivsko gradivo in opravili temeljito raziskovalno delo, ter posneli tudi intervjuje z ljudmi, ki so imeli in imajo pomembno vlogo pri razvoju letališča.

film_foto_3_jakajerasa.jpg

Foto: Jaka Jeraša