Uvedli spletno prijavo na let

Spletna prijava na let je storitev, s katero Aerodrom Ljubljana potnikom na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana omogoča več izbire pri urejanju formalnosti pred odhodom letala.

So med prvimi letališči v Evropi, ki potnikom omogočajo prijavo na let prek spleta. Pričakujejo, da bo storitev v enem letu uporabilo približno 300.000 potnikov.

Spletna prijava na let oziroma web check in je tehnološko napredna rešitev, ki omogoča prijavo na let preko vsakega računalnika, ki ima povezavo z internetom. S preprosto uporabo aplikacije na spletni strani www.lju-airport.si se potniki lahko na let prijavijo še pred prihodom na letališče. S tem se lahko izognejo čakanju v vrsti pred prijavnim okencem in prihranijo čas.

Potniki se preko interneta lahko na let prijavijo od 24 ur do 60 minut pred napovedanim časom odhoda letala. S klikom na promocijski gumb na spletni strani se najprej seznanijo s potekom prijave, omejitvami in pogoji. Nato morajo vnesti svoje podatke, izbrati sedež na letalu in si nato natisniti vstopni kupon za let. Na spodnjem delu  kupona se nahaja posebna črtna koda, na podlagi katere se lahko vkrcajo na letalo. Potniki, ki želijo registrirati tudi prtljago, se morajo na letališču zglasiti na »drop off« okencu (označeno z B1), kjer na podlagi že natisnjenega kupona registrirajo in oddajo še prtljago.

Spletna prijava na let je možna za neposredne lete rednih linijskih prevoznikov, na tak način pa se ni mogoče prijaviti za nadaljevalne, čarterske in nizkocenovne lete (potniki, ki potujejo z easyJetom se lahko na let prijavijo na naslovu http://www.easyjet.com/en/book/index.asp). Konec februarja se bo prek spleta mogoče prijaviti tudi na nadaljevalne lete in lete v Veliko Britanijo, ki jih aplikacija za zdaj še ne omogoča.

Spletna prijava na let pa ni edina tehnološka novost na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Od sredine decembra je v glavnem potniškem terminalu in v novem Centru splošnega letalstva nameščena brezplačna WiFi medmrežna povezava. Povezava Airport Public je odprtega tipa, kar pomeni, da za njeno vzpostavitev ni potrebna uporaba ključev ali varnostnih nastavitev na napravi, ki se priključuje v omrežje.