Star Alliance se pospešeno pripravlja za selitev terminalov na londonskem letališču Heathrow

Vsi prevozniki člani do leta 2012 na enem terminalu.

FRANKFURT, Nemčija, 26. marec 2008 – Star Alliance, omrežje, ki povezuje svet, se pripravlja na izvajanje dolgo pričakovanega projekta ‘Move under one Roof’ (Selitev pod eno streho) na londonskem letališču Heathrow. Načrt bodo uresničili v več fazah; prva se bo začela aprila letos, zadnja pa naj bi bila sklenjena leta 2012.

london_heathrow_bede_and_breakfast1.gif»Od vseh naših projektov ‘Move under one Roof’ je Heathrow res najbolj zahteven. V popolnem svetu bi na tem letališču že danes radi ponujali strankam nove, vrhunske prostore. Ker pa moramo izkoristiti obstoječo infrastrukturo, tega ne bomo mogli doseči čez noč. Toda poskrbeli bomo, da bodo prihodnji objekti enakovredni temu, kar lahko na Heathrowu ponudijo druga združenja,« je povedal Jaan Albrecht, izvršni direktor Star Alliancea.

V prvi fazi projekta, ki se bo predvidoma začela aprila letos, bodo temeljito prenovili terminal 1. Najprej bodo podrli obstoječe otoke za prijavo in postavili povsem na novo oblikovano dvorano za prijavo, tako da se bosta lahko družbi Air New Zealand in United 10. junija 2008 preselili s terminala 3 na terminal 1.

»Po projekcijah se bo letno število potnikov na terminalu 1 leta 2009 zmanjšalo s 23 na 15 milijonov, zato bo tam precej manj gneče kot prej. Poleg tega si z različnimi pobudami prizadevamo izboljšati celotno izkušnjo svojih potnikov,« je nadaljeval Albrecht.

Družbe bmi, South African Airways in United* bodo v prihodnje upravičenim potnikom, ki bodo leteli na Heathrow, ponujali poslovni salon v slogu Star Alliancea. Tristo trideset kvadratnih metrov velik prostor bo stal pred halo za carinski nadzor na glavnem nivoju, za priročen dostop iz avle za prihode pa bo poskrbljeno z dvigali.

Za odhajajoče potnike bo Star Alliance 1. junija 2008 na terminalu 1 odprl svoj največji poslovni salon v vsej mreži. Meril bo 1650 kvadratnih metrov in bo namenjen vsem potnikom iz prvega in poslovnega razreda ter imetnikom kartice Star Alliance Gold Card, ki potujejo s katerim od prevoznikov članov s terminala 1.

Druga faza selitve je načrtovana za konec leta 2008 in bo sovpadla z zaprtjem terminala 2. Vsi člani združenja Star Alliance, ki zdaj poslujejo na terminalu 2 – Austrian, Lufthansa, SWISS, TAP Portugal in regionalni prevoznik član Croatia Airlines – se bodo predvidoma preselili na terminal 1 oktobra in novembra. Sočasno bo bmi začel uporabljati nov prostor za prijavo, ki bo v nasprotju z zdajšnjimi otoki zasnovan linearno.

Vse druge letalske družbe članice Star Alliancea, ki letijo na Heathrow – Air Canada, Air China, ANA, Blue1, Scandinavian Airlines, Singapore Airlines, THAI in Turkish Airlines# – bodo predvidoma poslovale na terminalu 3 do leta 2012. Medtem že potekajo izboljšave prostorov na terminalu 3, še več pa jih je načrtovanih v prihodnjih dveh letih, med drugim prenova prijavnega prostora, izhodov in salonov ter izpopolnitev sistemov za dostavo prtljage, ki bodo zadovoljili stranke članov Star Alliancea.

Skupno 17 prevoznikov članov Star Alliancea zdaj leti s Heathrowa ter ponuja 184 letov na dan do 83 destinacij v 44 državah. Od aprila bo to letališče uporabljalo skupno 20 prevoznikov članov, saj bo družba Turkish Airlines postala polna članica, Blue1 bo uvedel linijo Heathrow–Helsinki, US Airways pa bo začel leteti s Heathrowa v Filadelfijo. Število dnevnih letov se bo povečalo na 192, potniki pa bodo lahko izbirali med 88 destinacijami v 45 državah.

Včlanjena letalska družba

Zdajšnja lokacija

Nova lokacija

Predvideni datum selitve

Air Canada

terminal 3


ostane na T3 do 2012

Air China

terminal 3


ostane na T3 do 2012

Air New Zealand

terminal 3

terminal 1

10. junij 2008

ANA

terminal 3


ostane na T3 do 2012

Asiana Airlines

terminal 1


se ne seli

Austrian

terminal 2

terminal 1

november 2008

Blue 1

še ne leti na Heathrow


ostane na T3 do 2012

bmi

terminal 1


se ne seli

Croatia Airlines

terminal 2

terminal 1

november 2008

LOT Polish Airlines

terminal 1


se ne seli

Lufthansa

terminal 2

terminal 1

november 2008

Scandinavian Airlines

terminal 3


ostane na T3 do 2012

Singapore Airlines

terminal 3


ostane na T3 do 2012

South African Airways

terminal 1


se ne seli

SWISS

terminal 2

terminal 1

november 2008

TAP Portugal

terminal 2

terminal 1

november 2008

THAI

terminal 3


ostane na T3 do 2012

Turkish Airlines#

terminal 3


ostane na T3 do 2012

United

terminal 3

terminal 1

10. junij 2008

US Airways

še ne leti na Heathrow

terminal 1

april 2008


# = Družba Turkish Airlines se bo pridružila Star Allianceu 1. aprila 2008.

* = Potnikom družbe United bomo ponudili to možnost junija 2008, ko se bo družba preselila na terminal 1.

** = Všteta sta regionalna prevoznika člana Blue 1 in Croatia Airlines.

O združenju Star Alliance
Star Alliance je bil ustanovljen leta 1997 kot prvo resnično globalno letalsko združenje, ki strankam zagotavlja svetovne povezave in udobno potovanje. Revija Business Traveller v letih 2003, 2006 in 2007 ter organizacija Skytrax v letih 2003, 2005 in 2007 sta izbrali Star Alliance za najboljše letalsko združenje. čŒlani so Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, bmi, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shanghai Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Spanair, SWISS, TAP Portugal, THAI, United in US Airways. Svetovno omrežje dopolnjujejo včlanjeni regionalni prevozniki Adria Airways (Slovenija), Blue1 (Finska) in Croatia Airlines (Hrvaška). Air India, EgyptAir in Turkish Airlines so bili sprejeti kot prihodnji člani. Omrežje Star Alliance na splošno zagotavlja več kot 17 tisoč letov na dan do 897 destinacij v 160 državah