Slovenska vojska na vaji Elite 2008

Pripadniki raketne baterije roland iz sestave 9. BZO so se s pridodanimi elementi letos že šestič zaporedoma udeležili mednarodne taktične vaje enot zračne obrambe in letalstva v elektronskem in protielektronskem bojevanju Elite 2008(Electronic Warfare Live Training Exercise). Vaja je v organizaciji poveljstva nemških zračnih sil (GAFCOM) potekala od 1. do 18. julija na vadišču Heuberg v Nemčiji.

Na letošnji vaji Elite 2008 je sicer sodelovalo 17 držav članic Nata in Partnerstva za mir z oborožitvenimi sistemi zračne obrambe, letalstvom ter specialnimi motilci za elektronsko motenje. Poleg držav udeleženk je sodelovalo devet držav članic Nata v vlogi opazovalk izvedbe vaje. Udeležilo se je je 27 pripadnikov slovenskega kontingenta, v katerem so bili pripadniki raketne baterije roland, poveljstva brigade zračne obrambe in letalstva, enote za elektronsko bojevanje iz sestave 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona ter Poveljstva sil. roland.jpgPoleg enote roland so naši pripadniki sodelovali tudi v vodstvu vaje, skupini za nadzor vaje, v skupini za elektronsko motenje in v operativnem centru enot zračne obrambe. Za slovenski kontingent je bilo na letošnji vaji posebej pomembno sodelovanje z nemško enoto polygone, ki je za naše posadke za potrebe vaje zagotovila elemente raketnega sistema roland.

Glavni cilj vaje je bil izuriti udeležence za opravljanje vseh taktično-tehničnih nalog v pogojih elektronskih motenj ob sodelovanju in skupnem delovanju z drugimi sodelujočimi enotami zračne obrambe znotraj  zavezništva. Z uspešno in učinkovito udeležbo na vaji se je povečala usposobljenost pripadnikov SV za opravljanje nalog, prav tako so se izurili v taktično-tehničnih postopkih zavezništva, se bojevali v okviru nadrejene enote in povečali stopnjo interoperabilnosti med skupnim urjenjem na nemških sistemih polygone. Udeležba na vaji Elite 2008 je bila hkrati tudi namenska priprava na izvedbo taktične vaje z bojnim streljanjem z raketnimi sistemi roland tacfire 08 oktobra na Kreti.

SAF members participate in Elite 2008 exercise in Germany

For the sixth consecutive year, members of the 9th Battalion Roland missile battery of the Air Defence and Aviation Brigade participated in the international tactical electronic warfare live training exercise (Elite), which brings together air defence and aviation units. Organized by the German Air Force Command (GAFCOM), the Elite 2008 exercise took place at the Heuberg training range from 1 to 18 July 2008.Vir: http://www.mors.si/index.php?id=87

Revija Slovenska vojska, letnik XVI/13