Skupna operacija slovenske in drugih evropskih policij ter agencije Frontex

Slovenska policija je med 23. septembrom in 7. oktobrom 2008 skupaj z Agencijo za vodenje operativnega sodelovanja na zunanji meji Evropske unije (Frontex) in po vzoru prve takšne operacije, ki je bila v Sloveniji lani, izvedla že drugo skupno operacijo, imenovano Kras 2008.

Namen 15-dnevne skupne operacije je bil preprečevanje nedovoljenih migracij na delu zunanje meje, ki je zaradi bližine italijanske meje zelo aktualen. Prav tako je bila to priložnost, da smo preverili učinkovitost dela pri varovanju južne schengenske meje.

Operacija je bila izvedena na delu kopenske meje s Hrvaško, ki jo varujeta Policijska uprava Postojna (PP Cerknica in PP Ilirska Bistrica) in Policijska uprava Koper (PP Piran, PP Kozina in PP Koper).

ec155_nemske_zvezne_policije.jpgPri operaciji je skupaj s slovenskimi policisti iz policijskih enot na območju PU Koper in PU Postojna sodelovalo 15 tujih policistov, in sicer po dva pripadnika avstrijske, nemške, bolgarske in romunske mejne policije oz. mejne straže ter po en pripadnik italijanske, madžarske in portugalske mejne policije oz. straže, ki so opravljali naloge varovanja državne meje.

S slovenske strani pa sta sodelovali še Specializirana enota za nadzor državne meje in Letalska policijska enota v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Prvič so sodelovali tudi štirje pripadniki hrvaške policije, s katero je agencija Frontex aprila letos podpisala sporazum o sodelovanju. V drugi polovici skupne operacije pa se je na podlagi načrta pri izvajanju nalog pridružilo še dvaindvajset pripadnikov letalske enote nemške zvezne policije, ki je sodelovala z dvema helikopterjema Eurocopter EC 155.

Skupna operacija je bila uspešno zaključena, saj je bilo odkritih in prijetih devet ilegalnih pribežnikov. Poleg tega so policisti ugotovili več kršitev, povezanih s tihotapstvom drog, cigaret in orožja. Odkrita pa sta bila tudi dva osebna avtomobila, ki sta bila ukradena v tujini.