Podjetniki svarijo pred stagnacijo

čŒimprejšnja prenova leškega letališča je nujna, so prepričani na združenju poslovnih uporabnikov letališča Lesce.

"Pred kratkim je naše podjetje izdelalo letalo za francoskega kupca. Da bi ga lahko preizkusili, smo ga morali razstaviti,  naložiti na tovornjake in prepeljati v Ajdovščino, kar je celotni ekipi vzelo ves dan dela. čŒe bi imeli doma primerno letališče, bi to lahko opravili v nekaj urah. Predstavljajte si, kakšen prihranek časa in denarja bi bil to," je nujnost čimprejšnje prenove leškega letališča na novinarski konferenci združenja poslovnih uporabnikov letališča Lesce slikovito pojasnil Franc Novak, modelar.jpglastnik podjetja Glider servis. "Gospodarska kriza nas zaenkrat še ni dosegla, a se moramo nanjo tudi mi pripraviti. čŒe hočemo preživeti, je nujna prenova letališča in njegov razvoj, katerega osnova je prestavljena, asfaltirana vzletno pristajalna steza s sodobno infrastrukturo," je prepričan Tomaž Avsenek, predsednik združenja poslovnih uporabnikov letališča Lesce. Združenje je nastalo kot posledica nuje, da tisti, ki letališče uporabljajo v poslovne namene, stopijo skupaj v prizadevanjih, da se stanje uredi v dobro vseh uporabnikov, je še pojasnil na nedavni novinarski konferenci. Od gospodarskih dejavnostih, povezanih z letališčem, namreč ta čas živi vsaj 750 zaposlenih.

Kot poudarjajo v združenju, vidijo prihodnost letališča v dejavnostih na področju tehnike - kot so servisiranje in montaža letal, modelarstvo ter šolanje mladih - letališče pa naj bi postalo tudi pomembna turistično informacijska točka za vse, ki prihajajo na Gorenjsko.

Svojo priložnost vidi v Lescah tudi slovenska Gorska reševalna služba. "Ker je megla na Brniku pogosto vzrok, da helikopter GRS v najbolj kritičnih trenutkih ne more vzleteti - to pa je lahko usodno za nekoga, ki mu vsak trenutek pomeni življenje - smo ugotovili, da bi bile Lesce za postojanko gorskih reševalcev bistveno primernejše," meni Miro Pogačar, predsednik GRS. "Poleg tega potrebujemo lastne prostore - tako poslovne kot tudi prostor za izobraževanje. Lesce so blizu območju, kjer opravimo največ reševanj, pa tudi območje, od koder prihaja največ slovenskih gorskih  reševalcev," je še poudaril. Združenje je na radovljiškega župana Janka S. Stuška že naslovilo pismo z vprašanji o usodi letališča ter ga pozvalo, naj občina čim prej začne s postopki za izdelavo prostorske ureditve, ki jim bo omogočala nadaljnje delo.

Vir: Deželne novice, letnik 12, 21. novembra 2008, številka 20